SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, stagnacija indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.11.2017. - 07:54:37
TOKIO – Na azijskim se burzama u petak trguje mirno, a cijene se dionica kreću oko najviših razina u 10 godina, osim što su u Šangaju oštro pale zbog novih mjera vlasti usmjerenih na zauzdavanje financijskih rizika.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,9 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru i Hong Kongu blago su porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati stagnirao na jučerašnjim razinama, najvišim u 10 godina, pa je na putu tjednog dobitka od 1,4 posto.

Na većini azijskih burzi jutros se trguje mirno jer nema smjernica s Wall Streeta, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, i jer nema značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržišta.

Najviše su, gotovo 1 posto, pale cijene dionica u Šangaju i zaronile na najniže razine u tri mjeseca, što je posljedica novih mjera vlasti za zauzdavanje kreditiranja mikro poduzeća i zaoštravanja regulacije u sektoru upravljanja imovinom.

"Tržište je pogođeno zbog zabrinutosti ulagača u vezi potražnje, no nema zabrinutosti u vezi gospodarskih fundamenata", kaže Naoki Tashiro, predsjednik u tvrtki TS China Research.

Cijena je nafte, pak, na američkom tržištu porasla jer je zatvoren Keystone naftovod, glavni naftovod iz Kanade prema SAD-u. Tako je cijena barela jutros skočila 0,6 posto, na 58,58 dolara, najvišu razinu od srpnja 2015. godine.

Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela oslabila 0,3 posto, na 63,35 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar dolar stabilizirao prema jenu nakon dva dana pada. Njegov se tečaj kreće oko 111,30 jena, nakon što je jučer skliznuo na 111,07 jena, najnižu razinu u gotovo dva mjeseca.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa je cijena eura dosegnula 1,1850 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1825 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,1 posto, na 93,15 bodova, pa je od početka tjedna na gubitku 0,5 posto.

Pritisak na dolar posljedica je špekulacija da će američka središnja banka Fed zbog niske inflacije u SAD-u iduće godine usporiti tempo povećanja kamata.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.