SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa, Fed pokolebao investitore
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 09.11.2018. - 08:11:00
TOKIO – Azijski su indeksi u petak oštro pali, nakon snažnog rasta dan prije, dok je dolar ojačao jer će američki Fed, po svemu sudeći, do kraja godine još jednom povećati kamatne stope, već četvrti put ove godine.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 1,3 posto i ide prema tjednom gubitku većem od 1 posto. Hang Seng je potonuo 2,4 posto dok je Shanghai Composite Index srezan 1,2 posto.

Australsko tržište je izgubilo 0,1 posto, dok je Nikkei 225 pao 1,1 posto.

Fed nije povećao ključne kamatne stope, kao što se i očekivalo, no u priopćenju je istaknuo da snažan rast zapošljavanja i potrošnje kućanstava podržava rast gospodarstva, ali da poslovne investicije usporavaju nakon prethodnog snažnog rasta. To bi moglo značiti da bi se rast gospodarstva uskoro mogao usporiti.

Osim toga, sve ostalo u priopćenju bilo je u skladu s očekivanjima, pa analitičari vjeruju da će središnja banka u prosincu po četvrti put ove godine povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova jer bi snažan rast gospodarstva mogao potaknuti jačanje inflacije.

To je razočaralo dio ulagača koji su očekivali da će Fed ublažiti svoje stavove o kamatama, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump nedavno oštro kritizirao politiku povećanja kamata, pa čak kazao i da je 'Fed poludio'.