SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Pad indeksa, kupci se okrenuli obveznicama
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 30.01.2018. - 08:06:30
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi skliznuli s rekordnih razina, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao nakon što je danima bio pod pritiskom.

MSCI Asia Pacific Index ioslabio je 1,1 posto nakon što je jučer skočio na najvišu razinu u povijesti. Od početka mjeseca ovaj je indeks u plusu 6,5 posto. 

Australski indeks pao je 0,9 posto, Kospi je spušten 1 posto dok je Nikkei 225 srezan 1,5 posto. Hang Seng je izgubio 0,9 posto, a Shanghai Composite Index zaokružio je regionalni pesimizam padom od 0,8 posto. 

I dok dionički indekasi padaju, kupci su se očito okrenuli obveznicama pa je 10-godišnja američka obveznica skočila iznad 2,70 posto što je najviđša razina od travnja 2014. Razlog tome jesu izjave čelnika ECB-a koje su potpirile očekivanja da će centralne banke ove godine zauzdati monetarne poticaje. 

Ulagači su oprezni i zbog toga što se ovoga tjedna održava sjednica čelnika američke središnje banke, koji bi mogli signalizirati daljnje povećanje kamatnih stopa u ožujku.

Uz to, krajem tjedna bit će objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Na valutnim je tržištima euro spušten 0,2 posto, na 1,2361 dolara. Sinoć je dotaknuo razinu od 1.2538 dolara, najviše u tri godine. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.