SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Pad indeksa zbog sumnji u Trumpa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.08.2017. - 07:51:50
TOKIO - Ulagači na azijskim burzama priključili su se u petak globalnoj rasprodaji rizične imovine zbog sve jačih sumnji u sposobnost administracije američkog predsjednika DonaldaTrumpa da realizira svoju gospodarsku agendu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica izuzev japanskih potonuo je u petak ujutro 0,7 posto. Ipak, od početka tjedna i dalje je u plusu i to za 1,4 posto, zahvaljujući popuštanju napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Japanski Nikkei indeks u minusu je 1,2 posto, a od početka tjedna na gubitku je 1,4 posto. Kineski burzovni indeks u minusu je 0,3 posto, a hongkonški 1,1 posto.

Dan ranije na Wall Streetu indeksi su oštro pali, pri čemu S&P 500 za 1,5 posto, što je njegov najveći gubitak u tri mjeseca, jer investitori gube vjeru u sposobnost Trumpove administracije da provede obećana porezna rasterećenja i ostatak ekonomskog programa, kažu pojedini analitičari.

Najnoviji uzrok zabrinutosti bile su špekulacije o mogućem odlasku direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća Garyja Cohna. Kasnije je iz Bijele kuće poručeno da Cohn ostaje na svojoj poziciji.

Ovoga tjedna svoje ostavke dalo je dvoje izvršnih direktora iz dva gospodarska vijeća visokog profila kao odgovor na reakcije Trumpa na prosvjede prošlog vikedna u Charlottesvilleu. Potom je Trump najavio raspuštanje tih vijeća. Dodatno, u četvrtak je priopćeno da odustaje od formiranja Vijeća za infrastrukturne projekte.

"Sve manja podrška i poduzetnika i političkih saveznika Zapadnom krilu nastavit će nagrizati povjerenje investitora u gospodarski program predsjednika Trumpa. Dolar uglavnom ostaje u stanju konfuzije i bez pravih smjernica, s jedne strane podržan poboljšanim američkim makroekonomskim pokazateljima, a s druge strane opterećen problemima u Bijeloj kući", ocjenjuje Stephen Innes, iz brokerske kuće Oanda u Singaputu.

Tečaj dolara zabilježio je gubitak prema jenu treći dan zaredom, oslabivši u petak 0,25 posto, na 109,3 jena. Od početka tjedna tako je smanjio dobitaka na svega ,4 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje tečaja dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, stagnirao je oko 93.633 bodova.

Tečaj eura, pak, ojačao je 0,1 posto prema dolaru, na 1,17305 dolara.

Digitalna valuta Bitcoin, koja je u četvrtak dosegnula povijesno najvišu razinu od 4.480 dolara, u petak se nije znatnije mijenjala i iznosi 4.259 dolara, dok je od početka tjedna na dobitku 17,6 posto.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.