SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Pad indeksa zbog trgovinskih i geopolitičkih tenzija
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 21.06.2019. - 07:48:58
TOKIO - Azijski su se indeksi spustili na kraju tjedna zbog novih napetosti na relaciji Iran-SAD te zbog novih nejasnoća oko nastavka kinesko-američkih trgovinskih pregovora.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,2 posto, no na tjednoj razini je skočio gotovo 4 posto. 
Shanghai Composite Index ojačao je 0,5 posto, australsko tržište palo je 0,6 posto, dok je japanski Nikkei 225 srezan 0,8 posto. 

S druge strane, unca zlata skočila je na 1.410,78 dolara, najvišu razinu u šest godina što je izravna posljedica geopolitičkih napetosti te najava smanjenja maeričkih kamatnih stopa. Cijena zlata ovoga je tjedna uzlejtla gotovo 5 posto. 

Analitičari kažu kako će zlato ostati na visokim razinama tijekom cijele godine jer investitori traže zaštitu od rastućih nesigurnosti koje pružaju globalni ekonomski rast te geopolitički rizici. 

Podršku tržištu pruža i nedavna izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

Tržište je bilo pod pritiskom od početka svibnja kada su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.