SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Pad sirovina odvukao indekse u crveno
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 17.01.2018. - 07:52:15
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi skliznuli s rekordnih razina, kao i na Wall Streetu dan prije, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina, dok se tečaj eura po prvi put nakon tri godine probio iznad razine od 1,23 dolara.

MSCI Asia Pacific Index spustio se 0,2 posto ispod rekordne razine ostvarene u utorak.

Honkoško tržište bilo je na meti izvlačenja profita nakon što je Hang Seng Index jučer dosegnuo rekordnu razinu. Energetska izdanja bila su pogođena padom cijena nafte. PetroChina i CNOOC izgubili su preko dva posto dok je japanski Inpex srezan gotovo trri posto. Gubitnik dana u Sydneyu bio je Rio Tinto koji je izgubio 2,8 posto. 

Analitičari ipak očekuju da će se optimizam u Hong Kongu nastaviti tijekom ove godine te predviđaju da bi krajem 2018. Hang Seng mogao stići do 34.000 bodova. 
Nikkei 225 oslabio je 0,4 posto zbog jačanja jena, dok je australsko tržište korigirano također 0,4 posto. Shanghai Composite Index bio je u plusu pola postotka. 

Na tržištu kriptovaluta bitcoin je izgubio dodatnih skoro osam posto i pao na 10.900 dolara. Jučer je bitocin potonuo 15 posto. Gubile su i ostale kriptovaluta. Ethereum, ripple i litecoin izgubili su četvrtinu svoije vrijednosti u utorak.