SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Potonuće u Šangaju i Hong Kongu zbog briga za kinesku ekonomiju
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 29.10.2018. - 07:46:07
TOKIO - Azijski su indeksi blago porasli u ponedjeljak, no na kineskom tržištu nastavljena je rasprodaja zbog zabrinutosti za slabiji rast kineske ekonomije.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,3 posto.

Pesimizam je bio opipljiv u Kini gdje je bluechip indeks CSI300 potonuo 2,5 posto nakon što je razočaravajuće rezultate servirao najveći proizvođač pića Kweichow Moutai. 
Kineski podaci objavljeni tijekom vikenda potaknuli su dalnju zabrinutost oko hlađenja kineske ekonomije. Rast profita u industrijskom sektoru usporio je peti uzastopni mjesec, a za to je ponajprije kriva slaba prodaja sirovine i tvorničkih dobara.

Citibank je prognozirao da će kineski rast u četvrtom kvartalu iznositi 6,4 posto, znatno sporije od 6,8 posto koliko je rast iznosio na početku godine. 

Drugdje u Aziji, Nikkei 225 oslabio je 0,1 posto dok je korejski Kospi oslabio 0,4 posto. Shanghai Composite Index srezan je 1,5 posto. 

Jedina svijetla točka bilo je australsko tržište koje je poraslo 1,2 posto. 

Na valutnim tržištima, dolarov indeks ojačao je 0,1 posto, na 96,470, nakon što je protekloga tjedna porastao 0,7 posto. Euro se zadržao blizu najnižih razina u mjesec dana, na 1,1390 dolara.