SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Rast indeksa, manji pritisak na tehnološki sektor
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2017. - 09:34:51

TOKIO - Na azijskim burzama u utorak su cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana jer je popustio pritisak na tehnološki sektor, dok je dolar stabilan uoči odluka američke središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,1 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši otprilike polovicu jučerašnjeg gubitka.

Premda su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi pali, pod pritiskom pada cijena dionica u tehnološkom sektoru drugi dan zaredom, na azijskim su tržištima indeksi jutros u plusu.

To se zahvaljuje stabilizaciji azijskog tehnološkog sektora, koji je nakon jučerašnjeg pada za 1,4 posto, jutros blago porastao.

Pritom je dionica južnokorejskog Samsunga poskupila 0,5 posto, nadoknadivši dio jučerašnjeg gubitka od 1,6 posto.

Analitičari kažu kako azijski tehnološki sektor ne bi trebao biti pod jačim prodajnim pritiskom jer su cijene dionica tih kompanija od početka godine manje rasle od američkih konkurenata, pa nisu toliko napregnute.

Podršku tržištima pruža i rast cijene nafte, nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje isporuka klijentima, što upućuje na zaključak da se drži OPEC-ovog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,4 posto, na 48,45 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 46,25 dolara.

Ipak, na tržištima vlada oprez jer danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke.

Na tržištu vlada uvjerenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika središnje banke o tome je li američko gospodarstvo dovoljno snažno kako bi izdržalo još jedno povećanje cijene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizira da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše utjecalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,20 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula s jučerašnjih 110,30 na 110,05 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, blago ojačao, pa je tečaj eura skliznuo na 1,1195 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1205 dolara.