SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Rast indeksa, očekuju se dobri kvartalni poslovni rezultati
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 09.04.2018. - 07:32:00
Zadnja izmjena: 09.04.2018. - 07:35:34
TOKIO - Azijski su indeksi tjedan započeli rastom, što se može pripisati optimizmu koji se može iščitati iz jutrošnjeg rasta američkih terminskih indeksa. 

MSCI Asia Pacific Index tjedan je započeo rastom od 0,7 posto. Japanski Nikkei 225 podignut je 0,6 posto, kineski CSI300 porastao je 0,3 posto dok je najveći dobitnik bio Hang Seng koji je skočio 2 posto. 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju u tweetu kako će Kina ukloniti trgovinske prepreke i da će dvije zemlje postići sporazum o intelektualnom vlasništvu. U svom tvitu objavljenom u nedjelju, Trump je rekao kako će on i kineski predsjednik Xi Jinping uvijek biti prijatelji unatoč sporu, dodajući: 

"Kina će ukinuti svoje trgovinske prepreke jer je to prava stvar. Porezi će postati recipročni i dogovorit ćemo se o intelektualnom vlasništvu. Velika budućnost za obje zemlje! "

Američki predsjednik zaprijetio je protekloga tjedna uvođenjem dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode, a Kina je smjesta poručila da je potpuno spremna utvratiti 'snažnim protuudarom', odnosno novim trgovinskim mjerama ukoliko SAD krene u izvršenje prijetnje.

I dok traju napetosti na relaciji Kina-SAD, analitičari očekuju da bi sezona objave poslovnih rezultata za 0prvi kvartal mogla donijeti malo optimizma.  Analitičari predviđaju da bismo mogli vidjeti najjači rast kvartalnih profiota u posljednjih sedam godina.

Na valutnim tržištima, dolar je ostao stabilan prema jenu na 107,00. Euro se zadržao na 1,2274 dolara. 

Na tržištima roba, zlato je blago palo na 1.332,05 dolara za uncu, ali je i dalje na putu solidnog rasta u odnosu na početak godine.