SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Samsung spustio raspoloženje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.11.2017. - 07:50:19
TOKIO - Na azijskim tržištima indeksi su skliznuli s najviših razina u deset godina zbog slabosti kineskog i južnokorejskog tržišta, dok se tečaj eura prema dolaru čvrsto drži na najvišim razinama u dva mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 6 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,3 i 1,3 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 6 sati bio na gubitku 0,65 posto, skliznuvši s najviših razina u deset godina.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio blago porastao, zahvaljujući novim rekordnim dosezima S&P 500 i Nasdaq indeksa na američkim tržištima u petak.

No, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo pa su na većini azijskih burzi cijene dionica pale.

Najviše je, 1,3 posto, potonuo južnokorejski Kospi indeks, što je posljedica pada cijena dionica Samsunga i drugih proizvođača čipova, nakon što je objavljena analiza da će ''super ciklus'' za memorijske čipove uskoro oslabiti.

"Globalna prodaja poluvodiča snažno je porasla u trećem tromjesečju. No, u četvrtom kvartalu potražnja bi, kao reakcija na prethodni snažan rast, mogla oslabiti, pa postoji i mogućnost zaokreta u trendu cijena", kaže Yoshimasa Maruyama, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.