SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Shanghai Composite Index najjači od početka 2016.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.08.2017. - 08:08:03
TOKIO – Na većini azijskih tržišta indeksi su porasli, unatoč slabosti Wall Streeta, dok je dolar ojačao, ponajviše prema japanskom jenu.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,3 posto, a u tjednu bilježi skok od 1,6 posto.

Nikkei 225 porastao je 0,6 posto, a na tajdnoj razini je praktički nepromijenjen. Shanghai Composite Index skočio je 1,6 posto i uzletio na najvišu razinu od siječnja 2016. godine. Hang Seng porastao je oko 1 posto. 

Japanske potrošačke cijene porasle su u srpnju sedmi uzastopni mjesec, što je pokazatelj da ekonomija polako, ali sigurno raste. Mogla bi se ostvariti ciljana inflacija od 2 posto iako je povećanje cijenas najvećim dijelom rezultat skupljeg goriva.

Na valutnim tržištima, dolarov indeks bio je gotovo nepromijenjen, dok na tjednoj razini bilježi minus od 0,2 posto. 

Investitori su pomalo oprezni i zbog toga što u američkom gradu Jackson Holeu počinje Fedova godišnja konferencija središnjih bankara koju tržišta uvijek pozorno prate jer su mogući jasniji signali o monetarnoj politici u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Najviše će se pratiti izjave predsjednice Feda Janet Yellen i predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija.

Premda se iz Feda i ECB-a doznaje da ne treba od njih očekivati neke značajnije nove poruke o monetarnoj politici, ulagači su ipak oprezni jer su iznenađenja uvijek moguća.