SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Shanghai Composite Index potonuo najniže u četiri godine
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 18.10.2018. - 08:19:21
TOKIO – Azijski indeksi ponovno su pali dok je dolar ojačao jer je zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke pokazao da su čelnici Feda spremni za daljnje postupno povećanje kamata.

MSCI Asia Pacific Index jje oslabio 0,5 posto. Kinesko tržište i dalje trpi najteže gubitke. Shanghai Composite Index potonuo je 2,2 posto te je pao na najnižu razinu u četiri godine. Kineski bluechip indeks CSI300 srezan je 1,8 posto i blizu je najnižih razina u dvije godine. 

Podaci o kreditiranju u Kini objavljeni jučer nisu ohrabrili investitore koji zazivaju veću vladinu podršku u situaciji kad sve više pokazatelja upućuje na usporavanje kineskog rasta.

I ostatak azijskih tržišta bio je pod pritiskom. Hang Seng je oslabio 0,4 posto dok je japanski Nikkei 225 pao 0,7 posto. Japanske je investitore dodatno obeshrabrio podatak o padu japanskog izvoza po prvi puta od kraja 2016. godine i to zbog manjeg izvoza u SAD i Kinu.

Na valutnim tržištima dolarov indeks ojačao je na najvišu razinu ovoga tjedna, a jednako tako porasli su i prinosi na američke obveznice.