SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog naznaka trgovinskog dogovora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.04.2019. - 08:33:17
TOKIO - Na azijskim su tržištima indeksi snažno porasli, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, ali i boljim nego što se očekivalo podacima iz kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,5 i 2,3 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima SAD-a i Kine po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije.

U petak je u Peking završen novi krug pregovora, koje je američka strana nazvala konstruktivnima, a ovoga tjedna razgovori će se nastaviti u Washingtonu.

Dobri pokazatelji iz Kine

Ulagači se nadaju da će uskoro biti postignut dogovor, čime bi se završio lanjski carinski rat, koji je negativno utjecao na oba gospodarstva.

„Nada da će SAD i Kina već ovoga mjeseca postići trgovinski dogovor omogućila je rast cijena dionica na početku novog tromjesečja", kaže Soichiro Monji, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Ulagače su ohrabrili i podaci prema kojima su u ožujku tvorničke aktivnosti u Kini neočekivano porasle, i to po prvi put u posljednja četiri mjeseca.

Ako se taj rast održi, to bi moglo značiti da će se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo početi oporavljati nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

„Utjecaj popuštanja fiskalne politike pomalo se vidi, potičući prvo pokazatelje kao što je tvornička aktivnost. Veći nego što se očekivalo rezovi poreza i naknada te poboljšani financijski uvjeti vjerojatno su podržali poslovno povjerenje u proizvodnom sektoru", pišu ekonomisti Bank of America Merrill Lynch u osvrtu na situaciju u kineskom gospodarstvu.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,26 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je američka valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1227 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1220 dolara.

Dolar je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj porastao sa 110,85 na 111,15 jena.

Cijene nafte porasle

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale više od 1,5 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje od strane OPEC-a.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla daljnjih 0,5 posto, na 60,45 dolara.

U prvom tromjesečju ove godine cijene su nafte skočile oko 30 posto, što je njihov najveći kvartalni skok od drugog tromjesečja 2009. godine, kada su skočile oko 40 posto.