SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.06.2017. - 09:32:42

TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica dosegnule najviše razine u više od dvije godine, što se zahvaljuje rekordima na Wall Streetu nakon naznaka ubrzavanja rasta američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 1,1 posto.

U Šangaju su, pak, pale oko 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,6 posto, dosegnuvši najvišu razinu u više od dvije godine.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi svih najvažnijih burzovnih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo podataka koji ukazuju na ubrzavanje rasta američkog gospodarstva.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u svibnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 253.000, znatno više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Zbog toga se ulagači nadaju da će i službeno izvješće vlade o zapošljavanju, koje će biti objavljeno u petak i koje obično osjetno utječe na smjer tržišta, biti dobro. U anketi Reutersa analitičari očekuju rast broja zaposlenih za 185.000.

Jučer je objavljeno i da su tvorničke aktivnosti u SAD-u u svibnju ojačale nakon dva mjeseca slabljenja.

Zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta gospodarstva, što bi moglo potaknuti inflaciju, očekuje se da će američka središnja banka u lipnju povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 posto izgleda da će Fed već u lipnju povećati kamate. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogao još jednom, najvjerojatnije u rujnu, povećati cijenu novca.

Zahvaljujući tome, na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao.

Njegov tečaj prema japanskoj valuti kreće se oko 111,65 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1220 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1240 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,3 posto, na 97,19 bodova.

A cijene su nafte jutros pale jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje neće ublažiti tako skoro.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,5 posto, na 50,40 dolara, nedaleko najniže razine u tri tjedna od 49,80 dolara, na koju je skliznula u srijedu.