SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Solidan rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.05.2017. - 09:22:44
TOKIO - Na azijskim burzama u ponedjeljak su cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, dok je dolar i dalje slab jer bi politički problemi mogli odgoditi ekonomske planove američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,9 posto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,9 posto.

Najveći dnevni skok tog indeksa u posljednjih mjesec dana zahvaljuje se rastu cijena dionica na Wall Streetu u posljednja dva dana prošloga tjedna, čime su djelomice nadoknađeni gubici zabilježeni polovicom tjedna.

Međutim, na tržištima ne vlada euforija dok se prati razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu jer je predsjednik Trump pod udarom optužbi o mogućoj koordinacije između Rusije i njegove izborne kampanje.

A zbog toga bi mogli biti odgođeni Trumpovi planovi o poreznoj reformi i drugim poticajnim politikama koje su mjesecima podržavale rast tržišta kapitala.

"Eskalacija istrage o povezanosti Rusije u predsjedničkim izborima zahtijevat će resurse i vrijeme, a preusmjeriti pažnju s ekonomskih planova, koji se ionako već suočavaju sa skepsom ulagača", kaže Marc Chandler, strateg u tvrtki Brown Brothers Harriman.

A cijene su nafte jutros stabilne nakon što su prošloga tjedna skočile više od 5 posto, zahvaljujući nadi ulagača da će OPEC i neke nečlanice tog kartela produljiti dogovor o smanjenju proizvodnje i nakon lipnja.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla na 50,80 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila oko 50,30 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar i dalje slab zbog skandala u Washingtonu.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće tek nešto iznad najniže razine u šest mjeseci od 97,08 bodova, na koju je skliznuo u petak.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 111,25 jena.

Američka je valuta blago ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura jutros skliznula na 1,1195 dolara, nakon što se krajem prošloga tjedna, prvi put nakon šest mjeseci, probila iznad 1,1200 dolara.