SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Solidan rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.01.2019. - 08:15:21

TOKIO - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, dok je tečaj dolara pao nakon poruka američke središnje banke da će biti strpljiva u podizanju kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,1 posto U Australiji su, pak, pale 0,2 posto.

Fedov zaokret za 180 stupnjeva

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto, što se zahvaljuje odluci čelnika američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, da kamatne stope ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo.

Još poticajnije na tržišta utječu poruke Feda da će biti strpljiv po pitanju podizanja kamata i da smatra da je nastavak rasta gospodarstva i zapošljavanja najizgledniji scenarij daljnjeg razvoja situacije.

Fed polagano podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova i još nedavno poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No, zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

„Ovo predstavlja zaokret za 180 stupnjeva u odnosu na ono što je Fed signalizirao samo prije par mjeseci", kaže kaže Mohamed El-Erian, ekonomski savjetnik u Allianzu.

Powell: Svjesni smo nesigurnosti

Na konferenciji za novinare, nakon sjednice Feda, predsjednik središnje banke Jerome Powell nije sasvim isključio mogućnost povećanja kamata u ovoj godini, no kazao je da Fed ima vremena za čekanje.

„Svjesni smo nesigurnosti", kazao je Powell, osvrnuvši se na usporavanje rasta gospodarstava u Kini i Europi, blokadu rada dijela američkih državnih službi i mogućnost brexita bez dogovora.

No, na pitanje novinara znači li to da je ciklus povećanja kamata završen, Powell je odgovorio: „Duljina tog razdoblja strpljivosti sasvim će ovisiti o budućim gospodarskim podacima i njihovom utjecaju na gospodarske izglede".

Uz to, Fed je poručio i to da će tempo smanjenja njegovih bilanci, nagomilanih zbog poticajnih monetarnih mjera tijekom i nakon financijske krize, ovisiti o razvoju ekonomske i financijske situacije.

„U Fedovom priopćenju tržišta su dobila ono čemu su se nadala, uključujući to da će Fed biti strpljiv po pitanju kamata i da će biti fleksibilniji u smanjenju njegovih bilanci", kaže Mohamed El-Erian.

Trgovinski pregovori trenutno u drugom planu

U sjeni poruka Feda ostao je novi krug trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, započet jučer u Washingtonu.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Neki su analitičari skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

Očekuju teške dvodnevne pregovore jer dosad nije bilo signala iz Kine da bi mogla popustiti po tim pitanjima.

No, ministar financija SAD-a Steven Mnuchin poručio je uoči nastavka pregovora da očekuje značajan napredak u razgovorima.

Dolar pod pritiskom

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom nakon poruka Feda da će biti strpljiv po pitanju kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 95,25 bodova, blizu najniže razine u tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 109,35 na 108,90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1495 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1440 dolara.

Sankcije Venezueli podržavaju cijene nafte

A cijene nafte rastu treći dan zaredom, ponajviše zbog toga što je Washington uveo sankcije venezuelanskoj državnu naftnoj kompaniji PDVSA, zbog čega se očekuje daljnje smanjenje ponude iz te članice OPEC-a.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljnjih 0,7 posto, na 54,60 dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.