SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Trump izazvao katastrofu u auto sektoru
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 24.05.2018. - 08:04:04
TOKIO – Na azijskim su tržištima investitori oprezni zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga i poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o mogućem uvođenju carina na uvoz automobila.

MSCI Asia Pacific Index porastao je blagih 0,1 posto, ali je japanski Nikkei potonuo 1,2 posto. Razlog padu u Tokiju je oštra korekcija dionica u auto sektoru. 

Globalni MSCI indeks automobilskog sektora oslabio je 0,9 posto. Tokijski TOPIX transportation equipment index potonuo je 2,6 posto.

Američko ministarstvo trgovine najavilo je kako će pokrenuti istragu nacionalne sigurnosti po Članku 232 Trgovinskog zakona iz 1962. godine. TRaj bi potez, strahuje se, mogao dovesti do sličnih posljedica kao i nedavno uvođenje tarifa na čelik i aluminij. 

Dodatno investitore brinu i raznorodni signali oko američko-kineskog trgovinskog sukoba, kao i Trumpova najava kako se summit sa Sjevernom Korejom možda neže održati. 

Na valutnim tržištima dolar je oslabio 0,6 posto prema jenu, na 109,44. 

Sve u svemu, a to na tržištu vidimo već mjesecima, glavni faktor postaje nepredvidivi Donald Trump. Realno, investitori će tražiti neke sigurne zone i vjerojatno će jenjati apetit za rizikom na tržištima kapitala.