SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: U Tokiju indeksi porasli, u Šangaju pali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.06.2017. - 09:25:48
TOKIO - Na azijskim burzama u četvrtak vlada različito raspoloženje, pa su cijene dionica u Tokiju znatno porasle zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima, dok su u Šangaju pale zbog slabih pokazatelja.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju pali su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Rast cijena dionica u Japanu zahvaljuje se podatku o snažnom rastu kapitalnih investicija u prvom tromjesečju, kao i izvješću o rekordnoj zaradi japanskih kompanija u istom kvartalu.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte, nakon što je sinoć objavljeno da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošloga tjedna pale više nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,8 posto, na 48,70 dolara, nakon što je jučer potonula 2,7 posto.

Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 1,7 posto, na 51,15 dolara, nadoknadivši dio jučerašnjeg gubitka od oko 3 posto.

I dok su u Tokiju cijene dionica porasle, u Šangaju su pale pod pritiskom privatnog izvješća prema kojemu je proizvodna aktivnost u svibnju u Kini oslabila po prvi put nakon 11 mjeseci.

Ti se podaci sasvim razlikuju od jučer objavljenih podataka kineskih vlasti o stabilnom rastu aktivnosti, što je zbunilo ulagače.

I na ostalim se azijskim burzama već danima trguje suzdržano.

"Azijska dionička tržišta porasla su prošloga mjeseca više nego ostala u zemljama u razvoju, pa bi daljnji dobici mogli biti ograničeni", kaže Krystal Tan, ekonomistica u tvrtki Capital Economics.

A na valutnim se tržištima dolar jutros blago oporavio od jučerašnjih gubitaka.

Nakon četiri dana slabljenja prema japanskoj valuti, jutros je tečaj dolara ojačao 0,2 posto, na 110,90 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 1,1240 dolara.

Zahvaljujući tome, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 posto, na 96,99 bodova, nakon što je jučer pao 0,4 posto.