SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 26.06.2018. - 08:14:45
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi pali jer investitrori zbog eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava nisu skloni rizičnijim investicijama.

MSCI Asia Pacific Index srezan je 0,3 posto. Hang Seng izgubio je 0,2 posto dok je Shanghai Composite Index srezan 0,8 posto. Korejski Kospi te tržište na Tajvanu pali su po pola postotka. 

Tehnološki sektor bio je pod pritiskom. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co potonuo je 1.8 posto, SK Hynix Inc je izgubio 1 posto dok je Tokyo Electron pao 0.6 posto. Kineski tehnološki div Tencent Holdings korigran je 0,3 posto. Razlog korekcije u ovom sektoru je jasan - većina tih kompanija najveći dio prihoda crpi iz Kine, a oko kinesko-aemeričkog trgovinskog rata na tržištu i dalje vlada velika zabrinutost. 

Posljednjih tjedana tržište je pod pritiskom jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obje zemlje najavile uvođenje novih carina.
Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.
Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.