SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Žestoka rasprodaja, Topix potonuo najniže u 28 godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.06.2012. - 08:02:09
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pri čemu je japanski Topix indeks zaronio na najnižu razinu u 28 godina, jer su ulagače, ionako zabrinute zbog europske dužničke krize, obeshrabrili slabi podaci s američkog tržišta rada.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2 posto, dok je širi Topix indeks potonuo 2,1 posto, na 693 boda, najnižu razinu od kraja 1983. godine.

Cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji potonule su između 1,5 i 2,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 2,2 posto, zaronivši na najnižu razinu od prosinca prošle godine.

Bijeg ulagača iz rizičnijih ulaganja posljedica je podataka objavljenih u petak, prema kojima je u SAD-u u svibnju otvoreno samo 69.000 novih radnih mjesta, najmanje u ovoj godini i znatno manje nego što se očekivalo.

To pokazuje da se usporava i rast američkog gospodarstva, baš kao i kineskog te europskog.

„Razočaravajuće vijesti iz SAD-a, usporavanje rasta kineskog gospodarstva, rekordna nezaposlenost u eurozoni... Nema baš pozitivnih vijesti za tržišta dionica", kaže Stan Shamu, analitičar u tvrtki IG Markets.

Premda su na Wall Streetu cijene dionica već u petak potonule više od 2,2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u ovoj godini, S&P 500 i Nasdaq terminski indeksi i jutros su u znatnom minusu, 0,7 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi.

Osim slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, ulagači strahuju i od produbljivanja europske dužničke krize. Plaše se da bi na parlamentarnim izborima 17. lipnja u Grčkoj mogle pobijediti stranke koje se protive mjerama štednje dogovorenima s Europskom unijom te da bi Španjolska, zbog golemih gubitaka tamošnjih banaka, mogla zatražiti međunarodnu pomoć.

I dok cijene dionica padaju, cijene državnih obveznica rastu, pa su, primjerice, prinosi na američke i njemačke obveznice pali ne najniže razine u povijesti.

„To više nije pitanje preuzimanja rizika ili nesklonosti ulagača rizičnijoj imovini, to je opća nervoza dok se ne razjasni dugoročniji trend", kaže Hisamitsu Hara, direktor u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Ističe i to da u ovakvom okruženju jedinu nadu u oporavak tržišta dionica pruža mogućnost novih poticajnih mjera vlada i središnjih banaka.

A na valutnim se tržištima euro jutros uspijeva održati iznad razine od 1,24 dolara. Nakon što je u petak u jednom trenutku zaronio na samo 1,2288 dolara, najnižu razinu od srpnja 2010. godine, jutros se tečaj eura kreće oko 1,2405 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura jutros se stabilno kreće oko 97 jena, nakon što je u petak u jednom trenutku zaronila na samo 95,81 jen, najnižu razine u 11 i pol godina.

Dolar je, pak, blago ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao sa 77,99 jena, koliko je iznosio u petak, na 78,15 jena.

No, cijena nafte i dalje pada jer se ulagači plaše da će zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava oslabiti potražnja za sirovinama.

Nakon što je u petak potonula za 3,3 dolara, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku pala daljnji 1,1 dolar, na 82,14 dolara po barelu, najnižu razinu od listopada prošle godine.