SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski indeksi minimalno porasli
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 19.10.2018. - 08:05:00
Zadnja izmjena: 19.10.2018. - 08:06:18
TOKIO – Azijski su indeksi minimalno porasli, a oprez je posljedica zabrinutosti ulagača zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, rasta kamata u SAD-u i tenzija između Europske komisije i Italije.

MSCI Asia Pacific Index na kraju je porastao blagih 0,05 posto nakon što je na početku trgovine potonuo gotovo 1 posto. 

Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije od svjetske financijske krize 2009. godine, što je posljedica trgovinskog rata s SAD-om i nastojanja vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje.

Rast od 6,5 posto nije zabilježen još od prvog tromjesečja 2009. godine i manji je od očekivanja analitičara u anketi Reutersa koji su procjenjivali da će bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 6,6 posto.

Zbog trgovinskog rata i međusobnog nametanja carina između SAD-a i Kine analitičari su očekivali slabljenje kineskog izvoza. No nedavno objavljeni podaci pokazali su snažan rast izvoza, pa i rekordni trgovinski suficit u razmjeni sa SAD-om.

Analitičari kažu da je taj rast bio posljedica pojačanog izvoza uoči stupanja na snagu novih američkih carina na kineske proizvode.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.