SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski indeksi minimalno porasli
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 19.10.2018. - 08:05:00
Zadnja izmjena: 19.10.2018. - 08:06:18
TOKIO – Azijski su indeksi minimalno porasli, a oprez je posljedica zabrinutosti ulagača zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, rasta kamata u SAD-u i tenzija između Europske komisije i Italije.

MSCI Asia Pacific Index na kraju je porastao blagih 0,05 posto nakon što je na početku trgovine potonuo gotovo 1 posto. 

Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije od svjetske financijske krize 2009. godine, što je posljedica trgovinskog rata s SAD-om i nastojanja vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje.

Rast od 6,5 posto nije zabilježen još od prvog tromjesečja 2009. godine i manji je od očekivanja analitičara u anketi Reutersa koji su procjenjivali da će bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 6,6 posto.

Zbog trgovinskog rata i međusobnog nametanja carina između SAD-a i Kine analitičari su očekivali slabljenje kineskog izvoza. No nedavno objavljeni podaci pokazali su snažan rast izvoza, pa i rekordni trgovinski suficit u razmjeni sa SAD-om.

Analitičari kažu da je taj rast bio posljedica pojačanog izvoza uoči stupanja na snagu novih američkih carina na kineske proizvode.