SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski indeksi porasli, investitori oprezni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.09.2018. - 08:21:08
TOKIO – Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi daljnjeg razvoja situacije nakon što su SAD i Kina jedna drugoj nametnule nove carine.

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine jučer su pale u drugi plan jer su carine od 10 posto koje su ovoga tjedna jedna drugoj nametnule Kina i SAD manje od očekivanja.

„Izravni utjecaj posljednje runde nametanja carina vjerojatno će biti minimalan po gospodarstvo. Čini se da su zabrinutosti u vezi trgovinskog sukoba splasnule. Kina ostaje bez municije”, pišu analitičari Bank of America Merill Lynch u osvrtu na situaciju na tržištu.

U ponedjeljak je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljnjim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodile poljoprivrednike ili industrije. Peking je, pak, odgovorio carinama od 10 posto na uvoz američkih proizvoda vrijednih 60 milijardi dolara.

No, ako Trump uvede dodatne carine, čime bi praktično pokrio sav kineski izvoz u SAD, Peking ima sve manje prostora da odgovori istom mjerom jer njezin uvoz američkih proizvoda nije tako velik kao američki uvoz kineskih proizvoda.

Kini preostaju neke druge mjere, primjerice slabljenje njezine valute juana kako bi njezin izvoz bio cjenovno konkurentniji. No, kineski premijer Li Keqiang odbacio je jučer špekulacije da će Peking namjerno oslabiti svoju valutu kako bi potaknuo izvoz.