SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski indeksi potonuli najniže u pola godine
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 22.06.2018. - 08:31:33
TOKIO - Azijski indeksi na kraju tjedna su potonuli na najniže razine u šest mjeseci. 

Razlog su tome prvi znakovi kako će američko-kineski trgovinski rat pogoditi korporativne profite. Jučer je na to upozorio Daimler, a analitičari vjeruju da je to samo jedan u nizu sličnih slučajeva koje možemo očekivati u nadolazećim tjednima.

MSCI Asia Pacific Index pao je 0,4 posto i nalazi se na najnižoj razini od početka prosinca prošle godine.

Hang Seng je najveći gubitnik ovoga tjedna, izgubio je gotovo četiri posto. Korejski Kospi dotaknuo je najnižu razinu u devet mjeseci dok je kineski indeks bluechip dionica CSI300 izgubio u tjednu gotovo pet posto i pao najniže u godinu dana. 

Bila je to i refleksija sve žešće korekcije na Wall Streetu gdje je sinoć Dow Jones pao osmi uzastopni dan. 

Podsjetimo, njemački proizvođač automobila Daimler snizio je prognozu zarade za 2018. godinu. Na to je, kako navode iz kompanije, dijelom utjecalo povećanje kineskih tarifa na uvoz vozila iz SAD-a. Daimler ima proizvodne pogone u Sjedinjenim Državama.

Kompanija je objavila da zbog ovih tarifa sada očekuje manju prodaju SUV vozila i veće troškove svoje Mercedes-Benz automobilske divizije nego što je ranije procijenjeno i da "taj efekt ne može u potpunosti biti nadomješten preusmjeravanjem vozila na druga tržišta"

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.