SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski investitori oprezni, funta pod pritiskom
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 11.12.2018. - 08:22:23
TOKIO – Na azijskim se tržištima odvija oprezna trgovina jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, dok podršku tržištima pruža vijest da Kina i dalje pregovara sa SAD-om o trgovinskim pitanjima.

MSCI Asia Pacific Index bio je tek u blagom plusu. Od početka ove godine indeks je pao 16 posto nakon što je 2017. skočio 33,5 posto. 

Nikkei 225 oslabio je 0,3 posto dok je Hang Seng korigiran 0,1 posto. 

Na valutnim tržištima su nove komplikacije oko Brexita spustile funtu na samo 1,25 dolarqa, što je ispod psihološke razine od 1,26 dolara. 

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos priznajući da je suočena s porazom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters. U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

Objavljujući odgodu glasanja, May se smijala nekim zastupnicima dok je govorila o tome da ima veliku potporu za svoj dogovor s Bruxellesom i da je pažljivo saslušala različita mišljenja o sporazumu o kojem se pregovaralo 18 mjeseci.

"Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom", rekla je May parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar. "Stoga ćemo odgoditi glasanje zakazano za sutra kako u ovome trenutku ne bi dijelili parlament", dodala je.

Velika Britanija će u međuvremenu početi planirati izlazak iz Unije bez sporazuma do kojeg bi trebalo doći 29. ožujka.