SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
AZTN odobrio koncentraciju Agrokora i adriatica.neta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.06.2015. - 12:18:28
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju kojom Agrokor dokapitalizacijom stječe većinu udjela u temeljnom kapitalu društva adriatica.net, pretvaranjem potraživanja u većinski ulog.
U prvom krugu dokapitalizacije 2010. Agrokor je ulaganjem od šest milijuna eura stekao vlasnički udjel u adriatica.netu od 20,27 posto.

Koncentracija će, navode iz AZTN-a, utjecati na hrvatsko tržište pružanja usluga turističkih agencija, na kojem je Agrokor prije preuzimanja većinskog udjela uadriatica.netu imao manjinski udjel u poduzetniku Gulliver, u kojem je većinski vlasnik sa 70-postotnim udjelom TUI Travel PLC Group.

Na tražištu agencijskih turističkih usluga djeluje gotovo 1100 poslovnica te brojne online putničke agencije, a adriatica.net je imao udjel oko 10 posto s tendencijom smanjenja. Pri tome treba napomenuti da adriatica.net grupa većinu prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima.

Na javni poziv za dostavljanje primjedbi i mišljenja na koncentraciju objavljen na službenim mrežnim stranicama, AZTN nije zaprimio ni jedan podnesak, a uz to je ocijenjeno kako će se provedbom koncentracije, grupaciji adriatica.net omogućiti adekvatna konkurentnost postojećim i budućim, domaćim i međunarodnim takmacima na području Hrvatske, što će pridonijeti daljnjem i intenzivnijem tržišnom natjecanju na mjerodavnom tržištu, navodi se u obrazloženju Agencije.

Stoga je Agencija koncentraciju odobrila na prvoj razini, zaključuju iz AZTN-a.

Adriatica.net je osnovan je 2000. kao internetska turistička agencija, a u međuvremenu je izrasla u jednu od vodećih turističkih kompanija na području jugoistočne Europe. Putem kompanija Atlas i Kompas prisutan je u više segmenata (kao DMC agencija za Jadran i središnju Europu te kao touroperator za Hrvatsku i Sloveniju).

Agrokor se v sodelovanju s TUI in mehiško družbo Karisma zanima tudi za vlaganja v turistično-hotelsko naselje Kupari pri Dubrovniku.

Poslovna strategija definirana je kroz brendove Atlas (vodeći DMC u Hrvatskoj), Kompas (kao glavni regionalni brend) te goadriatica.com (kao najnoviji brend grupacije i novi online booking sistem-adriatic navigator).

U sastavu grupe uz Atlas, Kompas i go.adriaticu su još tvrtke Kompas travel, Atlas Airtours i Astarea

Poslovnu suradnju s Agrokorom počeli su 2006., a u prvom krugu dokapitalizacije 2010. Agrokor je ulaganjem od šest milijuna eura stekao vlasnički udjel u adriatica.netu od 20,27 posto. Suvlasnici su tada bili AWT (16,9%), Croatia osiguranje (16,9%), Slobodna Dalmacija (16,9%), HUP Zagreb (10,13%) koji je uložio tri milijuna kuna te Saponia i Jolly (po 8,45%) koji su uložili po 2,5 milijuna kuna.

Nova dokapitalizacija će biti polazišna točka za restrukturiranje tvrtke kako bi se stabiliziralo poslovanje, doznaje iz neslužbenih izvora Poslovni dnevnik.

Atlas je lani zabilježio gubitak od 88 milijuna kuna, uz pad prihoda od 20 posto.

Agrokor je u partnerstvu s TUI-jem i meksičkom tvrtkom Karisma zaintersiran i za ulaganje hotelsko-turističko naselje Kupari u Župi dubrovačkoj.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.