SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Bain Capital i Cinven preuzimaju Stadu
Autor/izvor: SEEbiz / Wisebroker
Datum objave: 11.04.2017. - 12:10:17
BERLIN - Njemačka generička farmaceutska kompanija Stada objavila je da je nakon višemjesečne potage za strateškim partnerom, primila značajno poboljšanu ponudu koja kompaniju vrednuje oko 5,3 milijarde eura, računajući i dug.

‘Private equity’ konzorcij Bain Capital i Cinven ponudili su dioničarima 65,28 EUR po dionici i dividendu od 0,72 EUR po dionici. Ovaj konzorcij, kao i glavni konkurenti Advent i Permira koji su također nastupali zajedno, prethodno su za ovu njemačku kompaniju ponudili 58 EUR po dionici što je vrednovalo kompaniju na 4,7 milijardi EUR. 

Stada je objavila da poboljšana ponuda predstavlja 12,3 puta očekivanog EBITDA pokazatelja kompanije za tekuću godinu, što je iznad ovog racija za srodne kompanije iz ovog sektora (između 9 i 11). Ponuđena cijena predstavlja premiju od 49% u odnosu na cijenu od 9. prosinca kada je po prvi put objavljena namjera uprave za pronalaženje strateškog partnera. Prema izvorima Reutersa, Cinven i Bain namjeravaju preuzeti i neke druge farmaceutske kompanije kako bi, srednjoročno promatrano, napravili sinergiju sa Stadom i opravdali ovu visoku investiciju. 

Dionice Stade na jučerašnjem trgovanju zabilježile su rast cijene od 10,6% na 64,45 EUR i promet od 236,6 milijuna EUR.