SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FAKE NEWS
 
Balkanske zemlje najpodložnije lažnim vijestima
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 31.03.2018. - 19:46:00
Zadnja izmjena: 02.04.2018. - 12:43:03
SOFIJA - Novo istraživanje o medijskoj pismenosti u Europi pokazalo je da su balkanske zemlje najmanje "otporne" na širenje lažnih vijesti.

Istraživanje koje je objavio Institut za otvoreno društvo u Sofiji, kojim predsjedava investitor George Soros, obuhvaća procjenu kvaliteta obrazovanja, slobodu medija i poverenje javnosti, čime je rangirana podložnost 35 država dezinformacijama.

Prema istraživanju o medijskoj pismenosti u Europi, Hrvatska je na 24. mjestu, Srbija na 29, Crna Gora na 31, BiH na 32, a Albanija na 33. mjestu liste od 35 zemalja.
Istraživanje je pokazalo da su balkanske države "najranjivije" kada je u pitanju širenje lažnih vijesti, koje su označene "glasinama, obmanama, potpunim lažima i dezinformacijama stranih vlada ili neprijatelja", preneo je Euronews.

Navedeno je da se skandinavske zemlje na najbolji način osposobljene da se odupru "postistinitim" informacijama u kojima su, kako je navedeno, "objektivne činjenice imaju manji utjecaj u oblikovanju javnog mnijenja nego izazivanje emocija ili osobno uvjerenje".

Makedonija i Turska su najlošije rangirane kada je u pitanju medijska pismenost, a na prvom mjestu liste nalazi se Finska koja ima "jak javni obrazovni sistem" i "široko rasprostranjene vještine kritičkog mišljenja", koje se smatraju ključnim za "otpornost" na lažne vijesti.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.