SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUP
 
Bandić ipak dobio zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva za GUP
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.11.2019. - 12:20:56
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je pozitivno mišljenje na izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji između ostalog predviđa izgradnju zagrebačkog Manhattana na Hipodromu i Velesajmu.

U Ministarstvu kažu da su zadovoljni jer su uspjeli natjerati Bandića da poštuje barem jedan zakon, piše Jutarnji list.

Što se tiče izmjena, Grad se obvezao da će u buduće projekte uključiti struku i javnost. Kao što je Ministarstvo prilikom traženja dopune navelo, na područjima na kojima GUP-om nisu detaljno određeni uvjeti provedbe zahvata u prostoru, a za koje je Zakonom propisana obvezna izrada Urbanističkog plana uređenja (UPU), nije moguća nova gradnja prije donošenja UPU-a.

Ovom dopunom tako se osigurava međusobna usklađenost odredbi i grafičkih prikaza GUP-a, odnosno nedvojbenost GUP-a, obvezna izrada UPU-ova za područja urbane preobrazbe (što je zakonska obveza), a samim time i uključivanje javnosti u postupak izrade i donošenja tih UPU-ova, odnosno u konačno definiranje tih prostora.
To su sva područja iz članka 82. GUP-a. Radi se o 37 područja i UPU-ova među kojima je i Hipodrom i Velesajam. Dakle, ako se GUP-om za ta područja detaljno ne odrede uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a, a što je ovdje slučaj, ne može se izdati akt za gradnju nove, već samo 'zamjenske' građevine i za rekonstrukciju postojeće građevine.

O samom sadržaju i zahtjevima građana odlučit će Skupština Grada Zagreba.
Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako je njegovo ministarstvo osiguralo da Zagreb u potpunosti poštuje zakon te da je odluku donijela struka.

- Osigurali smo da se u potpunosti ispoštuje Zakon, ali o razvoju grada i sadržaju GUP-a odlučuje politika u gradu, a ne nacionalna vlast. Na javnoj raspravi stiglo je na tisuće primjedbi, a na vijećnicima u Skupštini je odluka hoće li ih uvažiti. Osobno, ne bih nikad glasao za dokument na čiji sadržaj je stiglo toliko primjedbi struke i javnosti', rekao je Štromar.