SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRVOSTUPANJSKA PRESUDA
 
Bandić oslobođen u aferi Štandovi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.10.2018. - 14:42:52
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac u petak su nepravomoćno oslobođeni krivnje u slučaju štandovi, u kojoj ih je Uskok teretio za pogodovanje udruzi U ime obitelji na štetu grada.

Presudu je na zagrebačkom Županijskom sudu u petak objavio sudac Zdravko Majerović.

"Bilo je važno utvrditi koje su ovlasti gradonačelnika u prihvaćanju pokroviteljstva. Nedvojbeno je da je prikupljanje potpisa bilo politička manifestacija, ali gradonačelnik po statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je manifestacija važna za Grad Zagreb. Pokroviteljstvo može biti počasno, ali što je jako bitno za ovaj kazneni postupak je da može biti i financijsko. Gradonačelnik prihvaća pokroviteljstvo ako ocijeni da je važno za Grad, a može i prihvatiti pokroviteljstvo na prijedlog udruge", rekao je sudac Majerović obrazlažući presudu.

"Prvookrivljeni Milan Bandić, postupajući kao gradonačlenik postupao je u skladu s ovlastima koje je imao kao gradonačelnik i u skladu s internim propisima, potpuno javno i transparentno, kao i brojnim slučajevima prije ovoga. Logično je da provokrivljeni Bandić nije znao koliki će troškovi biti jer nisu ni bili navedeni u zahtjevu i logično je da uz prihvaćenje pokroviteljstva nije mogao donijeti zaključak o korištenju sredstva pričuve nego tek kada mu budu dostavljeni računi", rekao je sudac Majerović.

"Pokroviteljstvo može imati i finacnijsku i drugu potporu. Pogrešna je tvrdnja Državnog odvjetništva da na to nije imao pravo. Logično je i legitimno, normalno, da je tražio da se na letcima, plakatima i spotovima vidi da je prihvatio pokorviteljstvo. To je logična i dozvoljena posljedica njegove odluke da prihavti pokroviteljstvo. Nije dokazana da je zloupotrijebio svoje ovlasti da bi drugoj osobi pribavio materijalnu korist. Ne postoji ni kaznena odgovornost Ivice Lovrića kao pomagača. Ako ne postoji kazneno djelo prvookrivljenog, onda nema ni kaznenog djela drugookrivljenog kao pomagača. Sam postupak davanja štandova je proveden u skladu s pravilima. Zdenka Palac postupala je u skladu sa svojim ovlastima koje je imala kao voditeljica podržnice Tržnice Zagreb", ustvrdio je Majerović.

"Zaključno, nema dokaza da bi počinili kaznena djela koja bi im se stavljala na teret", zaključio je sudac Majerović.

O eventualnoj žalbi na oslobađajuću presudu odlučivat će Vrhovni sud, pod uvjetom da ista bude podnesena.

Bandić je nakon izricanja oslobađajuće presude otišao sa suda bez davanja izjava.

Zagrebački gradonačelnik, Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje i Zdenka Palac, nekadašnja šefica Tržnica Zagreb, bili su optuženi su da su besplatnim ustupanjem štandova udruzi U ime obitelji oštetili Zagreba za 308 tisuća kuna. Obiteljaši su 2014. godine prikupljali potpise za referendum pod nazivom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", a Bandić je prihvatio pokroviteljstvo nad njihovom akcijom.

Troškove postupka platit ćemo svi mi

Uskok je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Pri kraju suđenja Uskok je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u "aferi štandovi" Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu optužen i u slučaju Agram. Na početku tog suđenja, prošlog tjedna, Bandić i njegovih 10 suoptuženika kazali su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Troškovi postupka bit će plaćeni iz državnog proračuna, dakle iz džepova poreznih obveznika.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.