SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Banke snažno povećale bruto dobit u prvom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.06.2018. - 17:03:29
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,66 milijardi kuna, što je znatno bolji rezultat nego u istom razdoblju lani kada je pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora dobit banaka iznosila 448,5 milijuna kuna, pokazuju u petak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke.

I analitičari Hrvatske udruge banaka (HUB) ističu kako se rast dobiti banaka u prvom kvartalu ove godine može objasniti smanjenjem neto troškova rezerviranja i vrijednosnih usklađenja.

"Gotovo cjelokupan rast dobiti može se objasniti smanjenjem neto ispravaka vrijednosti i vrijednosnih usklađena za gotovo 95 posto (ove godine nema 'efekta Agrokora'), navodi su u danas objavljenoj publikaciji "HUB Pregledi".

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) temelje se na podacima koje joj daju same banke, a na ovogodišnjem su popisu 24 banke, što je dvije manje nego krajem ožujka prošle godine. Naime, na popisu više nema Štedbanke, čiji su dioničari krajem 2017. donijeli odluku o redovnoj likvidaciji te Tesla štedne banke, nad kojom je 30. ožujka ove godine otvoren stečajni postupak.

U odnosu na podatke HNB-a s kraja prvog kvartala prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja porasla je za čak 269,1 posto, odnosno s lanjskih 448,5 milijuna na 1,66 milijardi krajem ožujka ove godine.

Ujedno, znatno je smanjen broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, lani je od ukupno 26 banaka s gubitkom u prva tri mjeseca poslovalo deset banaka, a ove godine od 24 banke gubitak je zabilježilo njih pet.

Najveću je bruto dobit u prvom tromjesečju ove godine iskazala najveća banka, Zagrebačka banka. Ta je banka iskazala dobit prije poreza u iznosu od 465,1 milijun kuna, dok je u isto vrijeme lani bilježila gubitak od 229,4 milijuna kuna, na što je utjecalo povećanje vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima te rezervacija.
Privredna banka Zagreb (PBZ) prvi kvartal ove godine završila je s bruto dobiti u iznosu od 348,1 milijun kuna, što je nešto bolji rezultat od 332,8 milijuna kuna dobiti iz istog lanjskog razdoblja.

Slijedi Erste & Steiermaerkische banka, čija je dobit prije oporezivanja krajem ožujka ove godine iznosila 235,8 milijuna kuna i za 37,8 posto je veća nego lani, a sličan porast dobiti, za 37,6 posto, bilježi Raiffeisebank Austria, koja je po iznosu bruto dobiti na četvrtom mjestu s iznosom od 168,2 milijuna kuna.

Na petom mjestu po iznosu bruto dobiti je Splitska banka s iznosom od 139,5 milijuna kuna, a šesta je Hrvatska poštanska banka, koja je u prva tri mjeseca ove godine zabilježila dobit u iznosu od 80,7 milijuna kuna.

Više od 50 milijuna kuna bruto dobiti u prvom su kvartalu ove godine ostvarile još dvije banke - Addiko Bank 79,6 milijuna kuna te OTP bank Hrvatska 73,5 milijuna kuna.

Listu deset banaka po iznosu dobiti prije oporezivanja u prvom kvartalu ove godine zaključuju Sberbank, koja je na devetom mjestu s bruto dobiti od 46,4 milijuna kuna te Kreditna banka Zagreb s 11,3 milijuna kuna.

Pet banaka je prva tri mjeseca ove godine zaključilo s gubitkom u ukupnom iznosu od 24,4 milijuna kuna, od čega se gotovo polovina ili 11,3 milijuna kuna odnosi na gubitak Veneto banke. S gubitkom su u prvom tromjesečju poslovale i Croatia banka (5,8 milijuna kuna), Slatinska banka (5,5 milijuna kuna), Primorska banka (1,2 milijuna kuna) te Samoborska banka (552 tisuće kuna).

Po podacima središnje banke, pet stambenih štedionica u prvom je tromjesečju ove godine poslovalo s bruto dobiti u ukupnom iznosu od 15,3 milijuna kuna.
Tako su sve kreditne institucije u Hrvatskoj - 24 banke i pet stambenih štedionica, prvo tromjesečje zaključile s ukupnom bruto dobiti od 1,67 milijardi kuna.