SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLAZAK
 
Bannon napustio Breitbart News nakon što je izazvao Trumpove kritike
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.01.2018. - 07:39:27
WASHINGTON - Bivši glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon podnio je u utorak ostavku na mjesto predsjednika Breitbart Newsa, ultrakonzervativnog internetskog portala, nakon što je izazvao bijes predsjednika Donalda Trumpa jer je oštro kritizirao njegova najstarijeg sina.

U nedavno objavljenoj knjizi "Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće" Michaela Wolffa navodi da je Bannon za Donalda Trumpa Jr. rekao da se ponaša "izdajnički" i "nedomoljubno" zbog sastanka koji je održao tijekom predsjedničke kampanje 2016. s ruskim odvjetnikom koji je navodno imao inkriminirajuće informacije o kandidatkinji demokrata Hillary Clinton.

Komentari izneseni u knjizi izazvali su bijesnu reakciju predsjednika Trumpa, koji je rekao da je Bannon "poludio".

Njihova javna prepirka prekinula je savezništvo koji je počelo kada se Bannon pridružio Trumpovoj kampanji i pomogao mu da pobijedi Cinton na predsjedničkim izborima 2016. Trump je otpustio Bannona u kolovozu, no nastavili su komunicirati i Bannon mu je ostao saveznik.

Wolff u knjizi američkoga predsjednika opisuje kao mentalno nestabilnog, neposobnog i nepripremljenog za predsjedničku dužnost, a nakon izlaska knjige prošloga tjedna glavna donatorica Republikanske stranke Rebekah Mercer, dioničarka Breitbarta, objavila je priopćenje u kojemu se ograđuje od Bannona, istaknuvši da ona nije poduprla njegove "zadnje postupke i izjave".

Pokušavajući nadoknaditi štetu nastalu zbog objavljivanja knjige, Bannon je rekao da se njegov komentar o "izdajničkom raspoloženju" odnosio na bivšega voditelja Trumpove kampanje Paula Manaforta koji je bio na istom sastanku u Trump Toweru, no autor knjige opovrgnuo je Bannonove tvrdnje.

S ozbirom na to da je izgubio mjesto u Breitbartu, Bannon vjerojatno neće uspjeti ostvariti sad da predvodi novi politički poretak koji bi predstavljao izazov republikanskom establishmentu i podupro njegovu agendu o strožim trgovinskim sporazumima i imigracijskim zakonima.

Osim toga, Bannon je izgubio i talk show na radiju SiriusXM, priopćila je ta kompanija u utorak, dodavši da je Sirius sporazum o emisiji imao s Breitbartom, a ne s Bannonom.

Bannon se Breitbartu pridružio 2012. i pridonio rastu ugleda portala, koji je jednom nazvao platformom takozvane stare desnice, saveza neonacista, bijelih rasista i antisemita. "Ponosan sam na ono što je Breitbart postigao izrastavši u tako kratkom vremenu u svjetsku novinsku platformu", naveo je Bannon u priopćenju koje je citirao Breitbart News.

Glavni ravnatelj Breitbarta Larry Solov u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici organizacije napisao je za Bannena da će mu Breitbart uvijek biti zahvala za njegov doprinos.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.