SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREPORUKE
 
Barclays: Kupujte srpske i mađarske, a ne hrvatske vrijednosne papire
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 10.06.2016. - 13:38:00
Zadnja izmjena: 10.06.2016. - 15:42:23
ZAGREB - Cijena koju plaćamo zbog političke nestabilnosti u zemlji sve je veća. Nakon što je Vlada odgodila novo izdanje euroobveznica jer su investitori tražili veće kamate od onih koje je Hrvatska bila spremna platiti, analitičari velike multinacionalne banke Barclays u svom novom izvješću o Hrvatskoj ulagačima preporučuju da umjesto u hrvatske, u pojedinim slučajevima ulažu u srbijanske i mađarske vrijednosne papire.
U izvješću znakovita naziva "Hrvatska: potresena krhkom politikom", analitičari Barclaysa ocjenjuju da su svjetska tržišta pozdravila formiranje Vlade Tihomira Oreškovića i podatke koji potvrđuju da je Hrvatska na putu oporavka nakon šestogodišnje recesije. Međutim, posljednja politička previranja, koja prijete opstanku Vlade i provedbi reformi, počela su uzimati svoj danak i u svijetu hrvatskih državnih financija. Stoga ulagačima preporučuju da pojedine vrijednosne papire hrvatske države zamijene za one srbijanske i mađarske, ovisno o roku njihova dospijeća. Srbijanske i mađarske obveznice nude im otprilike iste prinose, no te dvije zemlje, ističu, ipak imaju stabilnije vlade.

U Barclaysu podsjećaju i da se Hrvatska i dalje suočava s izostankom pravih reformi. One se ogledaju i u podatku da je javni dug tijekom dugotrajne krize više nego udvostručen - porastao je sa 39 posto BDP-a u pretkriznoj 2008. na 85,1 posto BDP-a u 2014. - a njime se financirao veliki proračunski manjak.

Iako je fiskalni deficit u međuvremenu ipak smanjen na oko četiri posto BDP-a u prošloj godini, i dalje je velik, a za njegovo smanjenje potrebne su reforme.

Dodaje se da aktualni sastav Sabora otežava mogućnost sastavljanja novih koalicija. Ni eventualni novi izbori ne moraju nužno dovesti do značajnije promjene odnosa snaga na političkoj sceni zemlje, poruka je analitičara Barclaysa.