SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRES TEST
 
Barclays najgori na stres testu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.11.2018. - 19:27:14
LONDON - Britanski Barclays i talijanski Banco BPM pokazali su se najvećom brigom nakon provedenog testa na stres za europske banke.
Od 48 revidiranih institucija iz 15 zemalja Europske unije i Norveške, nijedna institucija nije u kriznom scenariju imala omjer kapitala ispod 5,5 posto, objavila je Europska bankarska agencija u petak.

Barclays je imala Common Equity Tier 1 od 6,37 posto u pretpostavljenom scenariju, a Banco BPM 6,67 posto.

Europski regulator testirao je otpornost financijskih institucija u slučaju jake ekonomske krize, a na osnovu bilansa banaka sa krajem 2017. godine. U najtežem scenariju su morali dokazati da mogu vladati sa padom ekonomske proizvodnje do 8,3 posto i da će u tom slučaju imati dovoljno kapitala.

Dvije austrijske banke Erste Group i Raiffeisen Bank International (RBI) imale su rezultat u skladu s očekivanjima. Uprkos višim koeficijentima kapitala, one su i dalje ispod prosjeka u poređenju sa ostalim bankama EU, s obzirom da su i druge banke povećale svoj kapital.

I Erste Group i RBI su poboljšale svoju osnovnu kapitalnu bazu u odnosu na stres test iz 2016. godine. Austrijske banke ne bi trebalo da ostanu na nivou koji su postigle u posljednjih nekoliko godina, nego da nastave napore da povećaju svoju kapitalnu bazu, navela su dva direktora.

Ukupno, austrijske banke su danas u boljoj poziciji i otpornije na udarce nego prije krize.

Kada je riječ o najvećim talijanskim banakama, i UniCredit i Intesa Sanpaolo, prošle su stres testove. UniCredit je položio ispit s kapitalom od 9,34% u slučaju neželjenog scenarija u 2020. godini, a Intesa Sanpaolo sa kapitalom od 10.40%.

Rezultati za Deutsche Bank niži su od onih koje su zabilježile italijanske banke: u slučaju nepovoljnog scenarija kapital za 2020. godinu bi bio 8.14% u odnosu na 14.65% u 2017. godini. Još gore je prošla Nordeutsche Landesbank, čiji prijelazni omjer Cet1 sa nepovoljnim scenarijem u 2020. godini iznosi 7,07%.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.