SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Barel Brent nafte iznad 74 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 24.04.2019. - 12:13:00
Zadnja izmjena: 24.04.2019. - 14:55:16
LONDON - Zabrinutost zbog najave SAD-a da će zavesti sankcije kupcima iranske nafte dovela je do najviših cijena nafte u posljednjih šest mjeseci, ocjenjuje agencija Reuters.

Barel Brent sirove nafte na tržištu je dosegnuo cijenu od 74 dolara i 51 cent za barel što, napominje agencije, nije bio slučaj od studenoga prošle godine.

Razmatrajući daljnje scenarije utjecaja na cijenu nafte, Reuters, pozivajući se na izvore bliske OPEC-u, otkriva kako OPEC nije spreman povećati proizvodnju nafte kako bi se pokrila nestašica na tržištu usljed jačanja američkih sankcija Iranu.

- Već ranije su zemlje OPEC-a najavile povećanje proizvodnje u svibnju, ali nevezano za sankcije Iranu – napominje ugledna agencija.

Da je 1.svibnja ključan datum u daljnjem razvoju događaja oko svjetske potražnje i ponude 'crnog zlata', podsjeća ultimatum koji je američki predsjednik Donald Trump dao zemljama koje je još uvijek uvoze naftu iz Irana, poput Kine i Japana, da s tom praksom prekinu ili će se, nakon 1.svibnja, i same suočiti s američkim sankcijama.

Trump je iskazao uvjerenje kako će Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imati razumijevanja za blokadu Irana i povećati proizvodnju kako bi se potražnja zadovoljila bez tržišnih udara.

- Saudijci ne žure napuniti ono što bi moglo biti znatan jaz u opskrbi na tržištu - komentirao je za Reuters John Kilduff, partner tvrtke Again Capital Management. Tržište se, napominje Kilduff, u posljednjih nekoliko mjeseci na globalnoj razini čvrsto steglo, prvenstveno zbog napora Saudijske Arabije.

U prilog Kilduffovoj procjeni kako potpuna blokada Irana znači veliku prazninu na tržištu nafte, Reuters navodi da je prije najnovijeg kruga sankcija Iranu, ta zemlja bila četvrti najveći proizvođač među OPEC-om s oko tri milijuna barela dnevno, ali se izvoz, dodaju, u travnju smanjio na ispod milijun barela dnevno, prema podacima tankera i industrijskim izvorima.