SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BREXIT
 
Barnier: EU je spreman i za scenarij nedogovora s Londonom o Brexitu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.11.2017. - 13:22:58
PARIZ - Bruxelles se "priprema" i za mogućnost da s Londonom ne uspije dogovoriti sporazum, rekao je glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier u intervjuu za francuski tjednik naglasivši da to nije scenarij koji on zagovara.

"Ne zagovaram tu opciju koja bi značila povratak 44 godina unazad (na dan ulaska Velike Britanije u EU). No ona ipak ostaje kao mogućnost", rekao je Barnier u intervjuu za francuski tjednik Journal du Dimanche.

"Svatko se treba pripremiti, i države i poduzeća, a i mi se pripremamo tehnički", rekao je Barnier.

Ako se sporazum ne postigne do 29. ožujka 2019.,. a to je datum izlaska Velike Britanije iz Unije, Britanija će "ući u režim općeg prava Svjetske trgovinske organizacije (WTO) te ćemo s njom imati odnose kakve održavamo primjerice s Kinom", upozorio je.

Europska unija dala je u petak Londonu rok od dva tjedna da se izjasni o ispunjavanju svojih financijskih obveza prema Bruexelleu ako želi u prosincu dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o budućim odnosima s Unijom.

Iznošenje takvog jasnog stajališta uvjet je da Bruexelles prihvati u prosincu početak pregovora o trgovinskim odnosima na čemu London inzistira kako bi se pripremio za razdoblje poslije Brexita.

"Želimo postići sporazum u roku od petnaest radnih dana prije sastanka Europskog vijeća 14. i 15. prosinca", rekao je Barnier.

"Sastanak će biti odgođen ne bude li ostvaren dostatan napredak", upozorio je.

EU inzistira da se pregovori s Velikom Britanijom vode u dvije faze. Ponajprije treba riješiti pitanja razdruživanja pri čemu su tri ključne teme: prava europskih građana u Velikoj Britaniji, pitanje graničnog režima između Irske i Sjeverne Irske te financijska nagodba.

London i Bruexlles razilaze se u stajalištu prema načinu na koji bi se izbjegla "tvrda" granica s Irskom.

"Tragični sukob između protestanata i katolika nije se dogodio tako davno... Neću učiniti ništa što bi moglo oslabiti taj mirovni proces", rekao je glavni europski pregovarač za Brexit.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.