SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK
 
BASF: Neto dobit u trećem kvartalu skočila 50%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.10.2017. - 13:32:03
FRANKFURT - Njemački kemijski gigant BASF izvijestio je u utorak o skoku dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući snažnim rezultatima u glavnom poslovanju s kemikalijama.

Neto dobit grupe sa sjedištem u Ludwigshafenu povećala se za 50 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, na 1,34 milijarde eura.

Rezultat je premašio predviđanja analitičara u istraživanju Factseta, koji su procjenivali da će iznositi 1,13 milijardi.

Operativna dobit bez posebnih stavki porasla je 16 posto, na 1,76 milijardi eura. Prihodi su povećani za 9,0 posto na 15,25 milijardi eura.

Prihodi u poslovanju s kemikalijama u trećem su tromjesečju porasli 25 posto, na oko 4,0 milijarde eura. Pritom je povećan obujam isporučenih proizvoda, čak i uz više cijene.

Naknade za osiguranje pokrile su štetu koju je prouzročila eksplozija kemijske tvornice u Ludwigshafenu u listopadu 2016. godine. Ta je nesreća u prošlom mjesecu odnijela i petu žrtvu kada je vatrogasac podlegao ozlijedama.

Sva poslovanja BASF-a povećala su prihode od prodaje osim agrokemijskog, kojemu su prihodi smanjeni za oko 6,0 posto.

Najznačajniji su uzroci tog pada manji promet i cijene u Brazilu, kao i negativni učinci valutnih tečajeva, objavila je u grupa, podsjećajući i na zatvaranje tvornica u Teksasu i Portoriku zbog uragana.

BASF je zadržao godišnju prognozu, objavivši da očekuje da će prihodi i operativna dobit "znatno porasti" u odnosu na rezultate iz 2016. godine.