SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAŠNJENJE
 
BAT još nije preuzeo Fabriku duhana Sarajevo
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.11.2017. - 21:12:34
SARAJEVO - British American Tobacco (BAT) trebalo je da preuzme duhanski dio Fabrike duhana Sarajevo (FDS), a do potpisivanja ugovora još uvijek nije došlo.

Početkom 2017. godine mediji su javili, pozivajući se na izvore iz British American Tobacca (BAT) i Fabrike duhana Sarajevo (FDS), da su završeni pregovori o prodaji duhanskog dijela FDS-a i da će pravno obavezujući ugovor biti potpisan u sljedećih nekoliko dana.

Nepunu godinu poslije do prodaje još uvijek nije došlo, a austrijski CID Adriatic Investments GmbH je i dalje većinski vlasnik FDS-a s ukupno 78,71% udjela. Drugi najveći vlasnik je Provectus ulaganja Zagreb s 4,48% vlasničkog udjela.

Direktor FDS-a Edin Mulahasanović, koji još uvijek upravlja kompanijom, nije bio voljan da komentariše prodaju duhanskog dijela kompanije, napominjući da bi o tome trebalo da se očituju predstavnici BAT-a. Iz BAT-a, međutim, nema odgovora.

Predsjednik Udruženja dioničara Dividenda Halil Čengić kazao je za Klix.ba da se još uvijek ništa nije promijenilo u FDS-u, uključujući i kompletan stari menadžment, ali da se još uvijek očekuje da će BAT preuzeti duhanski dio FDS-a.

- BAT će, vjerovatno, preuzeti duhanski biznis FDS-a. To sporo ide, budući da je FDS veliki konglomerat, u čijem je vlasništvu Vakufska banka, Fond MI-Group, a i najveći su dioničari Privredne banke - kazao je Čengić.

Dodao je da Provectus ulaganja, drugi najveći vlasnik FDS-a, polako prodaje dionice.

- Svi koji imaju udjela se polako "rastaljuju". Zato se vlasnik još uvijek nije pojavio, nema vanjskih manifestacija. To traje, Edin Mulahasonivć je i dalje apsolutni upravitelj - zaključio je Čengić za Klix.ba.