SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
POTEZI
 
BAT povlači Opresu sa Sarajevske berze
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 20.10.2018. - 10:53:14
SARAJEVO - Nakon istiskivanja manjinskih dioničara ( tzv. squeeze out), kompanija Opresa d.d. Sarajevo mijenja oblik organizovanja u društvo sa ograničenom ogovornošću.

British American Tobacco je nakon postupka prijenosa manjinskih dioničara postao 100-postotni vlasnik Oprese, čime su se stekli uslovi za preoblikovanje društva iz d.d. u jeftiniji, jednostavniji i manje transparentan oblik d.o.o. i povlačanje sa Sarajevske berze.

Obavijest o obustavi prometa dionicama Oprese d.d. Sarajevo zbog reorganizacije društva, Sarajevska berza je objavila u petak.
British American Tobacco je u postupku istiskivanja manjinskih dioničara plaćao 15,42 KM za svaku dionicu Oprese, ali kako se može vidjeti iz obavještenja Registra vrijednosnih papira FBiH svim dioničarima u ovom kao i brojnim drugim postupcima gdje je obavljen squeeze out nije isplaćen novac dioničarima, te i dalje stoji pohranjen kod Registra vrijednosnih papira.
Registar je ovih dana pozvao vlasnike dionica koje su prenešene na otkupioce da dostave potrebnu dokumentaciju kako bi im se mogla doznačiti novčana sredstva koja im pripadaju.
Opresa je društvo koje zapošljava svega 2 radnika, a imalo je u periodu januar-juni ove godine prihod od 262 hiljade KM.
Nakon reorganizacije od druge polovice 2012. godine Opresa je prestala biti ono što je bila, te je u maloprodaji inaguriran novi brand - iNovine.
Društvo iNovine BH d.o.o. Sarajevo i društvo Ipres d.o.o. Široki Brijeg, a koje su u vlasništvu Oprese, sa razgranatom mrežom kioska donose BAT-u prihode iz djelatnosti trgovine na malo.