SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Belje kreće s uzgojem crnih slavonskih svinja
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 25.03.2018. - 13:29:56
BELJE - Do kraja ožujka na ograđenom pašnjaku kod Kopačkog rita, u blizini farme Eblin, Belje bi trebalo smjestiti 130 komada crnih slavonskih svinja, od kojih 100-njak prasadi.

U bliskoj budućnosti od mesa crnih svinja beljci će u vlastitom pogonu za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, Baranjka u Belom Manastiru, početi s intenzivnijom proizvodnjom kulena, kobasice i slanine, dok je do kraja godine u planu proizvesti nekoliko stotina kilograma spomenutih delicija koje će završiti u ekskluzivnim restoranima, hotelima i delikatesnim dućanima. Kako bi bili sigurni u novi pothvat, u Belju su već obavili probnu proizvodnju i uvjerili se u sve čari tradicijskih proizvoda proizvedenih od mesa crne slavonske svinje.

- Dopremanje crnih slavonskih svinja odvija se u sklopu posebnog projekta Eko centra "U skladu s prirodom", koji na prostoru između restorana Kormoran i farme Eblin već desetak godina zajedno provodimo s Javnom ustanovom Park prirode Kopački rit - kaže Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica beljske Službe marketinga i turizma, objašnjavajući kako je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji u kojoj se poštuju propisi o ekološkoj, organskoj i biološkoj proizvodnji.

Ističe kako ovakav način proizvodnje koriste svi beljski poljoprivredni sustavi koji vode računa o zaštiti okoliša i očuvanju biološke ravnoteže, usklađenom odnosu biljne proizvodnje i stočarstva.

- Na pašnjaku u Kopačkom ritu trenutačno se nalazi i 60 slavonsko-srijemskih podolaca, autohtone pasmine koja je nekada prevladavala u Baranji te 1200 komada hereforda, posebne pasmine koja izuzetno dobro podnosi pašnjačke prilike i ima izvanredan materinski instinkt, vrlo važan za sustav krava-tele - napominje Vajda-Mlinaček.

Nastavlja kako je dopremanje krda crnih slavonskih svinja ujedno i početak projekta kojim planiraju osigurati crne slavonske svinje za proizvodnju kulena, slanine i kobasice u pogonu Belja u Belom Manastiru, što ni u kojem slučaju ne znači prestanak proizvodnje suhomesnatih proizvoda od "bijelih svinja", već samo proširenje nadaleko poznatog (i priznatog te plavom EU markicom zaštićenog) asortimana.

- Uzorci proizvoda od crne slavonske svinje koji su napravljeni u prethodnim mjesecima u pogonu za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u Belju, ističu se kvalitetom upravo zbog kvalitete mesa crne slavonske svinje koje će uskoro biti i zaštićeno, a na čemu radi ekipa stručnjaka - podvlači Vajda-Mlinaček.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.