SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BEZ DOGOVORA
 
Beograd i Priština i dalje bez dogovora
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 03.04.2013. - 08:37:00
Zadnja izmjena: 03.04.2013. - 10:13:53
BEOGRAD - Posle celodnevnih pregovora nije postignut dogovor Beograda i Prištine, kaže Dačić. "Vučić nudio ostavku koju nisam prihvatio". Tači: Moguć još jedan sastanak.
Posle 14 sati pregovora, niza sastanaka, dogovor beogradske i prištinske delegacije nije postignut.

"Razgovori su bili teški i iscrpljujući ne po tonu, nego po onome što se dobija i gubi, po posledicama", rekao je Dačić novinarima u Briselu.

"Nadležnosti su najveći kamen spoticanja. Ovo nije kraj razgovora, predstoje razgovori u Beogradu", izjavio je Dačić.

On je novinarima preneo i da je delegacija Srbije tokom razgovora sve vreme bila jedinstvena kao i da je u jednom trenutku Vučić ponudio ostavku na mesto prvog potredsednika Vlade Srbije.

"Svestan težine problema, Vučić mi je u jednm trenutku u toku dana ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio", kazao je Dačić obraćajući se niovinarima nakon gotovo 14 sati razgovora u Briselu.

"I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora. Neke tačke su i dalje udaljene, kada se radi o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, pravosuđu i policiji, ali je bilo dosta napretka u razgovorima. Narednih dana biće analiza i razgovora", dodao je premijer Srbije.

Dačić je naveo da ostaju razlike u stavovima Beograda i Prištine kada je reč o nadležnostima bududuće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.

Upitan da li je tokom osme runde dijaloga bilo povišenog tona, Dačić je odgovorio:

"Pa toga ima na svakom sastanku. Danas je atmosfera bila malo napetija zato što se procenjivalo da je ovo poslednji dan za dogovore. Naš zaključak jeste da mi i Priština treba da šaljemo samo dobre poruke za naše odnose i da to bude doprinos dogovoru".

"Ne bih iznosio ko se za šta zalagao, mislim da to treba da ostane u dijalogu. Razgovori su bili korektni ali i dalje su naša stanovišta udaljena", rekao je Dačić.

Upitan da li će ovakav ishod osme runde dijaloga biti smetnja Srbiji da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, Dačić je rekao da datum nije najvažniji, ali da je postao deo problema, te da nakon ovakvog ishoda dijaloga Srbija teško može da računa na datum.

"Postigli smo veliki stepen razumevanja u normalizaciji naših odnosa s Prištinom, ali su velike i razlike u pristupu kad se radi o nekim važnim pitanjima. Kosovska strana strahuje da bi zajednica srpskih opština mogla da bude osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može da zamisli da nema nikakva ovlašćenja", naveo je Dačić.

Isitčući jedinstvo delegacije Beograda, on je naveo i da delegacija Srbije smatra da "ili jedinstveno treba da prihvatimo ili da odbijemo, svesni teške odluke koja može biti teška po naš narod na KiM ali i svesni teških posledica odbijanja".

Na pitanje kada je nastavk dijaloga Dačić je rekao da to očekuje sledeće nedelje i da će do tada Beograd sve analizirati.

"Ono što je predlog, teško da bi iko u normalnoj situaciji mogao da oceni kao prihvatljivo. Ali sada je teško reći da li mi imamo bolje rešenje i drugu situaciju. Teško je reći da li će u sledećim godinama biti bolja mogućnost za rešenja", rekao je premijer Srbije.

On je naveo i da Srbija ostaje privržena dijalogu i da je spremna da sa Prištinom razgovara bez posrednika kao i da jednostrano ispuni uslove EU koji nemaju veze sa zajednicom opština i prethodno postignute dogovore.

Posle srpskog premijera, novinarima se obratio i kosovski premijer Hačim Tači koji je potvrdio da dogovora nema, ali je rekao da bi još jedan sastanak mogao da usledi u narednih nekoliko dana.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.