SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEDELJNI PREGLED BSE
 
Beogradska berza: Energoprojekt ubedljivo najprometniji prošle nedelje
Autor/izvor: SEEbiz / Wisebroker
Datum objave: 20.02.2017. - 10:31:01
BEOGRAD - Prošla, praznična, trgovačka sedmica na Beogradskoj berzi je protekla u znaku trgovanja akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL), dok se tržište akcija oporavilo neznatno preko 1%, mereno indeksom BELEX15.

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu se ponovo našla iznad granice od 700 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 789,3 miliona RSD (6,4 miliona EUR).

Najveći domaći građevinar bio je ubedljivo najprometnija akcija protekle sedmice sa realizacijom od 143,5 miliona RSD, uz rast cene od 3,9% na 1.261 RSD. Veliki promet direktna je posledica odluke same kompanije da stiče sopstvene akcije, nakon što je od početka godine intezivirano trgovanje ovim hartijama.

Energoprojekt je izvestio da namerava da stekne do 2% sopstvenih akcija, u „roku ne dužem od sedam dana od donošenja odluke“. U obrazloženju, uprava se pozvala na velike promete akcija ove kompanije kada je u proteklih nekoliko sedmica istrgovano 5,8% akcija koje su stekli kupci skriveni iza zbirnih računa. Ove transakcije uprava je okarakterisala “manipulacijama velikih razmera” koje su uticale na pad cene akcija, pa je stoga donela odluku o intervenciji na tržištu.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) registrovao je skok protekle sedmice od 2,8% na 1.162 RSD uz promet od 13,3 miliona RSD. Početkom nedelje je i zvanično objavljen poziv za izbor koncesionara za ovu kompaniju, a predstavnici države su listom izneli velika očekivanja od ovog posla. Za sada još uvek nema više detalja kada je u pitanju položaj manjinskih akcionara, niti je izvesno da li će budućim koncesionim ugovorom biti ograničena njihova prava koja bi vodila mogućoj nesaglasnosti odnosno pravu na otkup akcija.

Među prometnijim papirima protekle sedmice bila je i Komercijalna banka (KMBN), koja se spustila 1% na 1.772 RSD uz realizaciju od 5,9 miliona RSD, dok je Naftna industija Srbije (NIIS) registrovala skroman promet od 5,5 miliona RSD uz lagani rast cene do nivoa od 749 RSD.
Akcije zemunskog proizvođača pesticida, Galenike Fitofarmacije (FITO), pale su 1,3% na 2.676 RSD uz trgovanje vredno 1,9 miliona RSD.

Vranjski proizvođač štednjaka i peći, Alfa plam (ALFA), ponovo se domogao nivoa od 35.000 RSD uz realizaciju na sedmičnom nivou od 1,2 miliona RSD, dok se Impol Sevalom (IMPL), nakon prošlonedeljnog probijanja barijere od 3.000 RSD, uglavnom trgovalo na tom nivou uz neveliki promet.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.