SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEDELJNI PREGLED BSE
 
Beogradska berza: Prvi nedeljni rast u 2017. godini
Autor/izvor: SEEbiz / Wisebroker
Datum objave: 13.02.2017. - 13:06:26
BEOGRAD - Nakon četiri vezane sedmice pada, beogradsko tržište akcija je zaustavilo silazni trend, istina, minornim oporavkom od 0,1%, mereno indeksom BELEX15. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu, koja je prošle godine zabeležila rast od 11,4%, u 2017. registruje minus od skoro 3 odsto.

Ukupan promet u trgovanju prošle nedelje iznosio je 1,8 milijardi RSD (14,3 miliona EUR).
Sedmicu je obeležio veliki promet akcija građevinara Energoprojekt holdinga (ENHL). U dve velike transakcije na ceni od 1.290 i 1.300 RSD isprometovano je 5,7% od ukupnog broja akcija ove kompanije, a na strani prodaje su se našli domaći Dunav penzioni fond i švedski investicioni fond East Capital. Ukupan promet u trgovanju dostigao je 823,5 miliona RSD, dok su se u petak sa malim prometom akcije ove kompanije spustile na 1.209 RSD, što je njihov najniži nivo još od jula prošle godine. Najveći akcionar Energoprojekta je država koja poseduje 33,6% akcija, dok je drugi po veličini Napred razvoj koji ima vlasnički udeo od 22,5 odsto.

Odličan promet od 19,2 miliona RSD zabeležio je vranjski Alfa plam (ALFA), u velikoj meri zahvaljujući trgovanju u petak kada su ove akcije dostigle nivo od 35.000 RSD. Na nedeljnom nivou Alfa je dobila na vrednosti 5,7%, nakon što je u celoj prošloj godini registrovala neveliki plus od 3,2%. Među prometnijim papirima bila je i Komercijalna banka (KMBN), koja je neznatno oslabila na 1.719 RSD uz promet od 13,4 miliona RSD. Protekle sedmice iz uprave ove banke je poručeno da će se Komercijalna u tekućoj godini vratiti na staze profitabilnosti nakon što je prethodne dve godine, usled velikog otpisa problematičnih kredita, registrovan negativan rezultat.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je i proteklih pet trgovačkih dana blago oscilirala oko nivoa od 740 RSD uz promet od 7,1 milion RSD. Protekle sedmice je objavljeno da je ponovo došlo do rasta akciza na gorivo, usled redovnog usklađivanja ovih nameta sa indeksom potrošačkih cena, te da trenutno državno zahvatanje na benzinu i dizel gorivu iznosi oko 55%.

Aerodrom „Nikola Tesla" (AERO) je ojačao skoro 2% na 1.121 RSD uz promet od 5,7 miliona RSD. Ova kompanija je saopštila da je u januaru zabeležila novi rekord u broju putnika u ovom mesecu, nakon što je ostvarena stopa rasta od 13,5%. Ovo je treći mesec zaredom kako Aerodrom beleži dvocifrene stopu rasta putnika. Prošle godine Aerodrom je uslužio 4,9 miliona putnika, što predstavlja rast od 3,1% u odnosu na 2015. godinu.