SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL BSE
 
Beogradska berza: Univerzal banka i Tehnogas dominirali prometom
Autor/izvor: SEEbiz / Sinteza invest
Datum objave: 22.10.2013. - 18:01:47
BEOGRAD - Iako je na prvi pogled promet bio solidnih 52,6 miliona dinara, treba naglasiti da se gotovo 60 odsto odnosilo na samo dve hartije – Univerzal banku i Tehnogas. Oba cenovna indeksa su bili u plusu od oko 0,6 odsto.
Hartija dana je bila Univerzal banka iz Beograda (UNBN) gde je vlasnika promenilo 56.759 akcija ili 10 odsto vlasništva na ceni od 350 dinara. Naime, Nebojša Divljan, pojedinačno najveći akcionar pomenute banke, izjavio je nedavno za nedeljnik NIN da će banka uskoro biti dokapitalizovana, ali nije potvrdio spekulacije da bi u njoj učestvovali jedna finansijska institucija iz Rusije i crnogorska "Atlas grupa".

On je takođe rekao da je Univerzal banka već sprovela najveći deo od 20 mera koje je Narodna banka Srbije naložila ovoj bankarskoj ustanovi i potvrdio veliku kreditnu izloženost ove bankarske ustanove prema problematičnim firmama "Farmakom" i "Inter-kop". Druge bankarske akcije su imale veoma simbolične obime a vredna pomena su još jedino bile prioritetne akcije AIK banke (AIKBPB) koje su dobile 2,45 odsto popevši se na 835 dinara.

Nedugo nakon otvaranja tržišta oko 2.400 akcija Tehnogasa iz Beograda (TGAS) je „upareno" na koti od 4.800 dinara što je rezultiralo prometom od 11,6 miliona dinara. Inače, ovo je najveći promet pomenutom akcijom u proteklih godinu dana uz podsećanje da je većinski vlasnik nemački proizvođač tehničkih gasova Messer sa nepuna 82 procenta.

Građevinar Energoprojekt (ENHL) je dobio jedan procenat okončavši trgovačku sesiju na 650 dinara gde je isprometovano 7,7 miliona dinara dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) imala nešto skormniju realizaciju u odnosu na prethodne dane (4,2 miliona dinara) korigujući se na 849 dinara. Jak kupovni pritisak je doprineo jačanju cene Imleka iz Beograda (IMLK) gde je „počišćena" skoro cela ponuda do 2.900 dinara a sličan scenario je viđen i kod Metalca iz Gornjeg Milanovca (MTLC) gde se 656 akcija istrgovalo na ceni od 2.200 dinara.

Tržište obveznica stare devizne štednje je bilo izuzetno mirno tako da nije bilo veće promene prinosnih stopa. Na primarnom tržištu dvogodišnje obveznice su se realizovale u iznosu od 9,43 milijarde dinara po prinosnoj stopi sačinjenoj od referentne kamatne stope uvećane za fiksnu marginu od 2,7 procenata.