SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIŽEVNE NAGRADE
 
Berlinska Kuća kultura svijeta nagradila Ivanu Sajko
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 13.06.2018. - 09:34:12
BERLIN - Berlinska Kuća kultura svijeta ove godine svoju međunarodnu nagradu dodjeljuje Ivani Sajko za njezin „Ljubavni roman". Nagrađena je i prevoditeljica Alida Bremer.

„Ljubavni roman Ivane Sajko govori o svijetu u agoniji, o tome kako se politički sustav pretače u život, izlaže ga pritisku i polako ga truje", stoji u obrazloženju žirija.

„Ljubavni roman" je knjiga čiji je naslov potpuna suprotnost onoga o čemu priča – ili ipak nije?

Autorica pripovijeda kako se ljubav mijenja: vanjskim utjecajima, zajedničkim ili pojedinačnim odlukama. Nezaposlen humanist i jedna glumica koja otkazuje sigurno zaposlenje kako bi se posvetila zajedničkom djetetu su protagonisti romana. On je opijen svojim idejama, ona se guši u strahu za egzistenciju. Neimenovani par se počinje mrziti.

Godine 1975. rođena Hrvatica je stekla ime na jugoistoku Europe kao kazališna umjetnica i autorica kazališnih djela. Njezine drame su prevedene na više jezika, a „Ljubavni roman" je prvi njezin roman koji je preveden na njemački. Uz autoricu je nagrađena i prevoditeljica Alida Bremer koja je uspjela autoričine riječi pretočiti na njemački jezik.

Kuća kultura svijeta (Das Haus Kulturen der Welt) je kulturni centar u Berlinu koji organizira izložbe i druge manifestacije kako bi predstavila suvremenu umjetnost današnjice, kako Europe, ali pogotovo svijeta. On je dio Kulturnih manifestacija Saveza u Berlinu d.o.o., tvrtke koja priređuje i filmski festival Berlinale.

Međunarodnu nagradu ona dodjeljuje zajedno sa Zakladom elementarnih čestica (Stiftung Elementarteilchen) i Ivana Sajko je deseta dobitnica takvih godišnjih nagrada. Ona je povezana s novčanom nagradom od 20.000 eura za autoricu i 15.000 eura za prevoditeljicu. Nagrada će joj biti uručena 28. lipnja u Berlinu.