SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUMRAK POLITIKE
 
Bero, nije to za tebe
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 30.04.2017. - 20:19:00
Zadnja izmjena: 30.04.2017. - 20:25:53
KOLUMNA - Ima dva metra i sto kila. Bernardić. Veli da ga to čini snažnim vođom oporbe. Znam još neka živa bića od dva metra i sto kila, vode krda, čopore, jata, no još nisu pretendirali na vodstvo najveće oporbene stranke. 

Davor je Golijat meke duše. On snatri gledajući kapi kiše u Zagrebu. Podsjeća me na onaj crtić o moćnom biku iz koride koji miriše cvijeće pod stablom umjesto da nabije kojeg matadora na rogove. Kiša pada, orošene oči našeg Davora, a on lirski raspoložen u svojoj hiperboli broji ovčice ne bi li usnuo i u snu izbrojio 80 zastupnika koji će izglasati Marićevu i Dalićkinu smjenu. 

Uzima papir, broji, iscrtava, križa, kad ono, Veliki Inkvizitor oporbe ne može izbrojiti potreban broj ovaca za smjenu pastira. No, nije to san. Veliki Bernardić izblamirao se svojim neznanjem pred kamerama. Opušten u studiju, vrhunaravno je docirao, urbi et orbi, o političkoj stvarnosti koje, zapravo, nije ni svjestan. Njegova turneja po TV postajama tako se pretvorila u turneju političke smrti. 

Nema te kiše koja može sprati svu nakupljenu glupost s ''pjesnikove'' valovite kose. Kad su krenuli izbori u SDP-u za novog lidera, te kad je postalo izvjesno da nakon Milanovića dolazi novi politički ćorak, mnogi su se upitali što se događa na Iblerovom trgu? Tko je umjesto škije podvalio travu? Nažalost, pri punoj svijesti i odgovornosti, izabran je Dado the Great. Dok se još trsio postati gradonačelnikom Zagreba, Purgeri su se sprdali s dječarcem koji je imao više šarma nego političkog patosa. 
Zalutali emotivac zanesenih očiju zaveo je ženski dio drugarica koje su mu poklonile svoj glas.

Otprilike je to ovakva logika: ''Neka ništa ne zna, bitno je da je lijep/lijepa!'' I tako se bira u Hrvata. SDP je brzo zaboravio pokojnog majušnog Račana, a dao priliku dvometrašima s cvjetićem u ruci. I to je zapravo sve. Bernardić, kao opasni oporbenjak, vjerojatno će u predizbornim kampanjama rasturati svojim znanjem o konfekcijskim brojevima, možda će od Vakule dobivati povjerljive podatke o kišnim danima u Zagrebu, a vladajući će mu zasigurno komplimentirati kao velikom vođi, jer tko bi se lud odrekao ovakvog konkurenta na izborima kojeg u debati pojedu u dva griza. 

Bernardić je jedan od većih SDP-ovih promašaja koji nije u stanju biti ni potpredsjednikom kućnog savjeta. Promašaji u SDP-u postaju konstantom, a konkurencija prijeti. Evo, Grmoja je najavio da teškom artiljerijom ide na veće gradove u Hrvatskoj. Nadamo se da će voditi topničke dnevnike da poslije ne bi bilo nismo znali. Bernardić računa na Most. Možda da se s njega baci u političku smrt. 

Građani Hrvatske imaju političku stvarnost koju zaslužuju. Od lokalnih izbora tipa ''Nema pravice bez Savice!'' pa do kišnog dana u Zagrebu. Zagrebom kao da teče Neretva. Svi bi u rušenje mosta. A Bernardić? On broji, crta, mašta i zamišlja da je veliki vođa malog naroda. S Dadinim, naprijed u kišu, nabujalu rijeku, polje makova! 

Neka Davora Bernardića u politici. Zadnji put veliki empat i pjesnik u Saboru bio je gospodin i džentlmen Vlado Gotovac. No, on je, za razliku od Dade, znao. Znao je puno više. 

''Zagreb je lijep po kiši.'' 

Je, dragi naš Bernardiću, lijep je. Dado bi se divio kiši pa da i pada ona radioaktivna zbog rata u Sjevernoj Koreji. Jednostavno ne bi kužio. A dragi Dado, da tek znaš koliko tamo ima zastupnika za izbrojati. Taman stigneš do kraja, a novi stižu na mjesta pobrojanih. I tako u nedogled. A i kiša pada. Ima i cvijeća. I bio bi jedini tamo od dva metra i sto kila. Možda ne bi bio veliki vođa, doživio ne bi ni mjesto vođe oporbe, no kako tamo kiše lijepo padaju. A i daleko je od Zagreba. Bajkovito je i prepuno bajki o magičnim sposobnostima vođa. Tko zna, ako budeš dobar možda i nakratko ugledaš štrumpfove. 

Stvarno, na čemu su ovi u SDP-u? I ja bih htio malo, tek toliko da se u cijeloj ovoj stvarnosti mogu diviti kiši, brojati do osamdeset i voziti službenim vozilima mašući zaneseno glasačima, mirišući buket livadnog cvijeća i govoreći o politici o kojoj patuljci od dva metra i sto kila nemaju pojma. SDP-u mogu samo poručiti da drugi put biraju mjesta na kojima će odabrati nekog njegovih mjera. Postoje kandidati koji za manje novca postižu više, a i nedavna istraživanja ukazuju na činjenicu da bez problema mogu izbrojati do osamdeset.

Foto: SDP