SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAŽIVANJE
 
Bertelsmann: Zapad ne zaostaje za kineskim investicjama na Putu svile
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 04.09.2019. - 07:59:34
BERLIN - Njemačka fondacija Bertelsmann objavila je studiju pod naslovom "Koliko Zapad investira duž kineskog Novog puta svile", koja je pokazala da zapadne zemlje ne zaostaju za Kinom kada je riječ o investiranju u spomenutom pojasu.

Prema istraživanju, između 2013. i 2017. godine zemlje Zapada u državama koje su na Putu svile investirale su ukupno 290 milijardi dolara, dok je Kina u istom periodu uložila oko 285 milijardi.

Dalja analiza pokazala je da je za većinu navedenih država ulaganje sa Zapada bilo čak važnije nego kineske investicije, prenosi "Deutsche Welle" pozivajući se na DPA.

Kada se radi o Srbiji, tu Bertelsman takođe navodi da su zapadne investicije u spomenutom periodu iznosile nešto manje od 10 milijardi dolara, kao i da se Srbija nalazi u grupi zemalja u kojima EU investira više od Kine.

Fondacija dalje navodi da je jedan od razloga za takav razvoj situacije to što je angažovanje Kine trenutno daleko iza najava iz Pekinga i da su se ove godine investicije bitno smanjile u odnosu na 2016. ili 2017. godinu, dok su investicije sa Zapada vrlo konstantne.

Kako se navodi, Europska unija i Njemačka bi mogli vlastite institucije, tehnologije, poslovne modele i sisteme vrijednosti u mnogo većoj mjeri nego sada prezentirati kao alternativu za kinesku ponudu i iz te ponude izvući mnogo veću "javnu i diplomatsku korist" nego što je to trenutno slučaj.

Također, EU bi tako mogla da u zemljama pomenutog pojasa bude neko ko postavlja standarde kojih bi potom trebalo da se pridržavaju i kineski investitori.

Ipak, na kraju studije Bertelsman navodi i da je kinesko angažovanje, kada se mjeri po relativnoj ekonomskoj snazi, "3,7 puta veće od zapadnog", što bi značilo i da bi Evropska unija mogla i da pojača svoje aktivnosti među zemljama ubrzanog ekonomskog razvoja.