SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POLITIKA
 
Bez poređenja Sirije i Kosova '99.
Autor/izvor: SEEbiz/Tanjug
Datum objave: 16.02.2012. - 10:33:49
VAŠINGTON - Američki časopis "American Conservative", blizak Republikanskoj partiji, navodi da sem što bi se i u Siriji koristili vazdušni napadi, nema nikakve sličnosti između te zemlje i intervencije na Kosovu. Cilj intervencije na Kosovu je bio da se izbace srpske snage iz te provincije. Na kraju su Rusi pritisli Miloševića da se povuče, kada su SAD i NATO počeli da pripremaju kopnenu invaziju, piše ovaj konzervativni mesečnik, uz ocenu da za intervenciju u Siriji nema političke volje u zapadnim zemljama.
List navodi i da je prilikom intervencije na Kosovu došlo do masovnog egzodusa stotina hiljada Albanaca, delimično i zbog samog bombardovanja, a da je krajnji rezultat bilo nelegalno odvajanje Kosova od Srbije.

"Ako bi se kosovski model preslikao na Siriju, to bi značilo odvajanje dela sirijske teritorije od delova zemlje gde narod još nije ustao protiv Bašara Al Asada. To bi kao krajnju posledicu imalo podelu Sirije po etničkim i verskim granicama", ističe ovaj konzervativni mesečnik. Zaključuje se i da bi vojna intervencija u Siriji značila pogoršanje situacije za civilno stanovništvo.