SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Bezos i dalje prodaje dionice Amazona
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 06.08.2019. - 13:27:58
ZAGREB - U tjedan dana Jeff Bezos je prodao dionice Amazona vrijedne gotovo tri milijarde američkih dolara. Zasad nije objavio što namjerava s tim novcem.

Krajem prošlog tjedna Jeff Bezos prodao je svoje dionice Amazona vrijedne gotovo milijardu američkih dolara.

Prema izvješću predanom američkom regulatornom tijelu Securities and Excange Commission, osnivač i glavni izvršni direktor te tvrtke prodao je 531.852 dionice, odnosno oko jedan posto svog ukupnog udjela, za 990 milijuna američkih dolara. Također je donirao još 268 dionica, vrijednih blizu 500 tisuća dolara, neimenovanoj neprofitnoj organizaciji.

Bila je to kulminacija tjedna u kojem je Bezos već bio prodao 965.612 dionica za 1,8 milijardi dolara, odnosno na kraju ukupno 2,5 posto svog udjela u Amazonu. Te su transakcije bile dijelom unaprijed osmišljenog plana, navedeno je u spomenutom izvješću, iako nije precizirano kad je plan točno aktiviran, a nije jasno niti zašto ih prodaje.

Prije proteklog tjedna nije prodavao dionice od prošlog listopada, iako je u nekoliko navrata ih donirao neimenovanim neprofitnim organizacijama.

Kad glavni izvršni direktor ili drugi visoko rangirani dužnosnici prodaju dionice tvrtke u kojoj rade, investitori to često tumače kao loš (pred)znak za poslovanje i budućnost te tvrtke. Amazonovi poslovni rezultati za drugo tromjesječje bili su slabiji od očekivanja burzovnih analitičara, a iz tvrtke su stigla upozorenja kako bi slično moglo biti i u idućem kvartalu, ponajprije zbog porasta troškova.

Amazon je pod pojačanim nadzorom zbog kontroverznih poslovnih praksi, zbog čega je pod istragom u Sjedinjenim Državama i Europi.

Uz to, američko Ministarstvo obrane prošlog je tjedna najavilo kako na neodređeno vrijeme odgađa natječaj za usluge računalstva u oblaku vrijedan deset milijardi američkih dolara, za koji se očekivalo kako će dobiti upravo Amazon.

I nakon prodaje dionica Bezos je i dalje Amazonov najveći dioničar, s 57,6 milijuna dionica i oko 11 posto udjela u toj tvrtci, piše Business Insider.