SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIVIDENDA
 
BH Telecom isplaćuje čak 110,2 miliona KM dividende
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 01.08.2018. - 22:40:44
SARAJEVO - Odlukom dioničara BH Telecoma na Skupštini održanoj jučer za dividende dioničarima isplatit će se 110,24 miliona KM. Vrijednost dividende po dionici iznosi 1,737258 KM.

Dividenda će se isplatiti dioničarima koji budu evidentirani na listi dioničara kod Rigistra vrijednosnih papira FBiH na dan 30. juli 2018. godine.

Na Skupštini dioničara BH Telecoma, koja je održana 25. juna, nije usvojena odluka o raspodjeli dobiti i isplati dividende, budući da je Vlada FBiH kao većinski vlasnik zatražila da se dio predviđen za isplatu dividende poveća sa 32 mil KM, koliko je predložila Uprava BH Telecoma, na 38 miliona KM. Novac po osnovu dodatne dividende, kako je tada obrazloženo, bio bi korišten za izgradnju infrastrukture, konkretno tunela Hranjen.

Nakon toga, nova Skupština dioničara je zakazana za 16. juli, ali je otkazana jer nije obezbijeđen "potreban kvorum za rad i odlučivanje" te je nova sazvana za 30. juli 2018. godine, a na njoj je iznos za isplatu dividende povećan na 110,2 milion KM.

Jučerašnjom odlukom o isplati dobiti odobren je i iznos od milion KM za dodjelu donacija.

Također, na Skupštini dioničara Svetlana Cenić (SBB) konačno je imenovana za stalnog člana Nadzornog odbora. Cenićeva je na ovu poziciju predložena još prošle godine, ali je do danas bila na poziciji v. d. člana Nadzornog odbora.