SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORAZNO
 
BiH: Siromašna četvrtina stanovništva
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.10.2016. - 10:04:22
SARAJEVO - Prema posljednjoj Anketi o potrošnji kućanstava iz 2011. godine, koju je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, jedna četvrtina stanovništva Bosne i Hercegovine je siromašna ili je na granici siromaštva. U najnepovoljnijem položaju nalaze se osobe s invaliditetom, stari i djeca.
Teret siromaštva naročito pogađa mlade koji pripadaju marginaliziranim grupama: izbjeglice, raseljene osobe, osobe s invaliditetom, mlade romske nacionalnosti, te neuposlene, mnogočlane obitelji, djecu i samohrane roditelje.

Mlade žene su češće izložene opasnosti od siromaštva, posebno one izložene nasilju i samohrane majke. Siromaštvo je rasprostranjenije među ruralnim stanovništvom.

UN Programom održivog razvoja 2030, usvojenim septembra 2015.godine, definirano je 17 globalnih ciljeva od kojih je jedan od najprioritetnijih i najvažnijih: "Iskorenjivanje svakog oblika siromaštva svuda u svijetu".

"Zajednički napor za iskorijenjivanje siromaštva u BiH znači da je potreban sinkroniziran pristup svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, privatnog sektora, te civilnog društva iskorjenjivanju siromaštva", navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Procjenjuje se da je u svijetu 836 miliona stanovnika ekstremno siromašno. Danas se siromaštvo ne promatra samo kroz protok novca pojedinca ili kućanstva, nego multidimenzionalno, kroz uvjete stanovanja, pristup obrazovanju, zdravstvu, kapitalu i dr.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.